Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


101 dolog, amit tudnom kellett volna, mielőtt a házasság igájába hajtottam a fejemet

2010.11.17101 dolog,
amit tudnom kellett volna, mielőtt a házasság igájába hajtottam a fejemet

Gondolatok azoktól, akik maguk mentek keresztül mindenen

Szerkesztette: Jane Asher
Illusztrációk: Rowan Barnes-Murphy

SZUKITS
KÖNYVKIADÓ
ALAPÍTVA 1929


A fordítás az alábbi kiadás alapján készült:
101 Things I Wish I'd Known Before I Got Married
Thoughts from those who have been through it themselves
MICHAEL JOSEPH LTD., London
Published by the Penguin Group
Copyright © Jane Asher, 1996
Illustrations copyright © Rowan Barnes-Murphy, 1996
All rights reserved

Fordította
Trethon Judit

ISBN 963 9020 68 0

Hungarian translation © Trethon Judit, 1997
Hungarian edition © Szukits Könyvkiadó, 1997
Lektor: Tóth Balázs
Tördelés, képszerkesztés: ITBooks, Illés Tibor
Tipográfia, színre bontás: A-Színvonal Bt.
Szerkesztő: Dobos Tamás
Felelős kiadó: Szukits László
Felelős szerkesztő: Hunyadi Csaba

Szegedi Kossuth Nyomda Kft.
Felelős vezető: Gera Imre


BEVEZETŐ

Micsoda rendkívüli kihívást jelent az, ha valaki úgy dönt, megosztja sorsát egy másik emberrel! Biztos lehet benne, hogy akár házasságot tervez, akár csak össze akar költözni partnerével, az együttélés akkor sem csak örömök forrása lesz, hanem adódnak majd problémák is.
Összegyűjtöttem néhány gondolatot, figyelmeztetést, tanácsot és nehéz küzdelmek árán megszerzett tanulságot azoktól, akik megtapasztalták már mind a nehézségeket, mind az örömöket, és remélem, hogy ezek hasznosak lehetnek mindenkinek, aki éppen fejest akar ugrani egy kapcsolatba. Ugyanúgy, mint az élet más dolgaiban, a partnerségben is mindennél többet segít egy kis humor, ezért bízom benne, hogy ez a könyvecske megmosolyogtatja majd a kedves olvasót.
Olyan emberként, aki már huszonöt éve gyakorolja az együttélést ugyanazon társsal, kívánok önöknek ugyanannyi szerelmet és boldogságot, amennyit én találtam az összes bosszúság, frusztráció és néha kegyetlen viták közepette, amik mind részei annak az izgalmas és bonyolult történetnek, amit életünknek egy másik személlyel való megosztása jelent.
Jane Asher


BÁRCSAK TUDTAM VOLNA…

1    … hogy házasságkötéskor ajánlatos kényelmes cipőt viselni. Ne hagyd magadat rábeszélni az új topánra, bármilyen klasszul néz is ki. Az esküvő napján az ember többnyire álldogál, estére az én lábaim már teljesen kikészültek. A sportcipő jó ötletnek tűnik, a vadonatúj magas sarkú cipellő már határozottan nem az.

Nő, egy éve ment férjhez


BÁRCSAK TUDTAM VOLNA…

2    … hogy a spórolás visszaüthet. Csóró fiatal egyetemisták voltunk, így az esküvői bankettet otthon rendeztük annak reményében, hogy ezzel pénzt takaríthatunk meg. A parti nagyszerű volt, mindenki jól érezte magát, de egy fontos dologról megfeledkeztünk: nem szerveztünk be senkit, aki eltakarította volna a romokat. Boldogan, semmivel sem törődve vágtunk neki a világnak, nászutunkat a Wight-szigeten töltöttük. Két hét múlva a tökéletes pusztulás képe fogadott minket – romlott esküvői sütemények, félig telt poharak és csikkhalmok a hamutartókban.

Nő, egy éve ment férjhez


BÁRCSAK TUDTAM VOLNA…

3    … hogy kockázatos két nappal az esküvő előtt kozmetikushoz menni. A jeles napon az arcom tele volt pöttyökkel.

Nő, két éve ment férjhez


BÁRCSAK TUDTAM VOLNA…

4    … hogy be kellene szerezni egy ajándéklistát az áruházban. Nem gondoltam, hogy szükség lesz rá, így házaséletünk első három hetét azzal töltöttük, hogy megpróbáltuk visszavinni azokat a dolgokat, amik egyáltalán nem kellettek, bár valójában azt sem tudtam, hogy hol vásárolták azokat. Nem túl fiatalon esküdtünk, így mindaz a porcelán étkészlet és nyeles serpenyő, amit nászajándékba kaptunk, már megvolt nekünk, és ha lett volna egy listánk, ráírhattunk volna néhány dolgot, amire igazán szükségünk volt, például egy faxmodemet vagy egy horgászbotot.

Nő, hat hónapja ment férjhez


BÁRCSAK TUDTAM VOLNA…

5    … hogy akármilyen hosszú ideje élsz együtt a kedveseddel a házasságkötés előtt, és akármilyen fáradt vagy részeg vagy, a nászéjszakán szerelmeskedned kell vele. Persze nem csak a szexről van szó, mindent be kell dobnod, még ha úgy érzed is magad, hogy legszívesebben ledőlnél és kikapcsolnál. Ez nagyon különleges éjszaka, ha nem bújsz össze vele, sosem fogja megbocsátani neked.

Férfi, négy éve nős


BÁRCSAK TUDTAM VOLNA…

6    … hogy ne fogadjam el a legolcsóbb árajánlatot a fényképekre. Egy unokatestvér jelentkezett, aki vélhetőleg esti iskolában tanult fotózni. Amikor a torta elfogy, a porcelán összetörik, a menyasszonyi ruha pedig visszakerül a kölcsönzőbe, a fénykép marad az egyetlen esküvői emlék. Kérj javaslatokat, nézz meg néhány képet a fényképész munkái közül, és döntsd el, tetszik-e a stílusa. És ne felejts el két extra sorozatot is megrendelni a fotókból; ez csodálatos ajándék lehet az örömszülőknek.

Nő, egy éve ment férjhez


BÁRCSAK TUDTAM VOLNA…

7    … hogy az esküvő előtt a lehető legutolsó pillanatban ki kell menni a mosdóba. A ceremónia meglepően sokáig tart, aztán alá kell írnod az anyakönyvet, le fognak fényképezni, és mivel te állsz a figyelem középpontjában, nincs esélyed arra, hogy elslisszolj. Szomorú, hogy az esküvőm napjáról a legmélyebben gyökerező élményem az, hogy azon tűnődöm, mikor leszek képes kimenekülni a fürdőszobába.

Nő, hat hónapja ment férjhez


BÁRCSAK TUDTAM VOLNA…

8    … hogy gondolnom kell arra, vajon a ruhám belefér-e abba az autóba, amivel menni fogunk. Nagyon hosszú uszályom volt, amit be kellett gyűrnöm egy régi évjáratú kocsiba. Nem volt jó ötlet.

Nő, hat hónapja ment férjhez


BÁRCSAK TUDTAM VOLNA…

9    … hogy igazából mit is szeretne a menyasszonyom. Néhány közeli barátunk jelenlétében az anyakönyvi hivatalban esküdtünk, utána elmentünk a közeli olasz étterembe. A feleségem csak évekkel később mondta el, mennyire bántotta az esemény hétköznapi jellege. Nem jöttem rá, hogy ő a teljes ceremóniára vágyott, és most elszomorít, hogy nem ünnepélyes keretek között kötöttük meg a házasságot.

Férfi, harmincöt éve nős


BÁRCSAK TUDTAM VOLNA…

10    … hogy nem az utolsó pillanatban kell hazavitetni az esküvői tortát. A miénken csodálatos cukorcsipkék voltak, amik nem vészelték át a szállítást, ezért, mindennek a tetejébe, az esküvő előtti napon vissza kellett vinnünk a cukrászhoz, hogy sürgősen megreparálja. Ha gyümölcstortáról van szó, abszolúte semmi nem akadályozza, hogy akár az esküvő előtti héten már a hűtőszekrényünkben legyen.

Nő, egy éve ment férjhez


BÁRCSAK TUDTAM VOLNA…

11    … hogy senkinek nem ajánlatos sötétzöld ruhát viselni az esküvői ebéden vagy vacsorán. Semmi babonaság nincs a dologban, csak éppen ez az a szín, ami a színes képen nagyon rosszul jön ki, barnának vagy feketének látszik.

Férfi, két éve nős


BÁRCSAK TUDTAM VOLNA…

12    … hogy amikor kiválasztod az ételeket, meg kell bizonyosodnod róla, hogy az emberek állva is könnyen elfogyaszthatják azokat. Ne rendelj olyasmit, ami rápottyanhat a vendégek ruhájára, vagy leeshet a padlóra. Különösen ajánlom, hogy kerüld el a garnélarákkal töltött vajaspástétomot; nagyon be tudja piszkolni a blúzokat, és roppantul cuppog a lábak alatt.

Nő, öt éve ment férjhez


BÁRCSAK TUDTAM VOLNA…

13    … hogy ha egyszer megnősültél, semmi sem hozhat közelebb a másikhoz, mint ha mások előtt ugyanazon derültök. Amikor baráti társaságban vagytok, és valaki egy olyan szót vagy kitételt használ, aminek speciális jelentése van számotokra, tekintetetek találkozik, és egy-két percre mindketten a saját külön világotokban érzitek magatokat.

Férfi, három éve nős


BÁRCSAK TUDTAM VOLNA…

14    … hogy a házasság elősegíti a kreativitást. Amikor Lisával találkoztam, kezdő filmes voltam, ő pedig kisnővér, aki meglepő módon éppen áttérni készült a zsidó vallásra. Sokévi házasság után, amelyben három gyermek született, valahogy mégsem úgy alakult a karrierem, ahogy vártam. Benne lenni a következő Tarantino-filmben csak vágyálom maradt, de legalább annyira szórakoztató és akkora ügyességet követel, amikor az ember egy újszülöttet tart az egyik karjában, a másik kezével faxot küld, míg ezzel egyidejűleg megpróbál átkapcsolni egy telefonhívást a hallból a dolgozószobába.

Férfi, tizenkét éve nős


BÁRCSAK TUDTAM VOLNA…

15    … hogy az a kijelentés, miszerint "még meg kell beszélni a férjemmel", varázsos hatást gyakorol akár a bolti eladóra, akár a küszöbön ácsorgó rámenős ügynökre. Azonnal visszavonulnak. Ha erre rájöttem volna, már korábban beköttetem a fejem.

Nő, három éve ment férjhez


BÁRCSAK TUDTAM VOLNA…

16    … hogy a gyerekek nem automatikusan jönnek. Feltételeztem, hogy néhány évi boldog együttélés után már apró lábak dobogását fogjuk hallani. Nem voltam tudatában annak, hogy a gyerekcsinálásban fehér köpenyes, szájmaszkot viselő férfiak is benne foglaltatnak, akik isten tudja, mit injekcióznak belém, az ég tudja, hová.

Nő, tíz éve ment férjhez


BÁRCSAK TUDTAM VOLNA…

17    … hogy az udvarlás – a virágok, a gyertyafényes vacsorák, a lopott csókok – elmúlik, de a haverokkal való kocsmába járásnak sosem szakad vége.

Nő, négy éve ment férjhez


BÁRCSAK TUDTAM VOLNA…

18    … hogy bár a férfiak olyan nőt akarnak, aki démon a hálószobában és angyal a konyhában, valójában olyat kapnak, aki hosszú időt tölt a fürdőszobában. Azt hiheted, hogy kívül-belül jól ismered a társadat – hiszen órákat beszélgettetek át az álmairól, az ötleteiről, szeretkeztetek, összejöttetek más emberekkel –, de amíg meg nem osztod vele a fürdőszobát, semmit sem tudsz róla.

Férfi, tizenkét éve nős


BÁRCSAK TUDTAM VOLNA…

19    … hogy sosem tudom majd használni a fürdőszobában lévő mosdót. Mindig van benne valami. Ha meg akarok borotválkozni, nem férek hozzá a csöpögő bugyik miatt. A legjobb tanács, amit a frissen házasságot kötött pároknak adhatok, pláne ha lakásátalakítást terveznek, hogy áldozzanak fel mindent, de legyen két mosdókagyló a fürdőszobában.

Férfi, négy éve nős


BÁRCSAK TUDTAM VOLNA…

20    … hogy az a nő, aki képes gyorsan elkészülni, a súlyával egyenlő aranyat ér. Ez a feleségem egyik legcsodálatosabb tulajdonsága.

Férfi, tizennégy éve nős


BÁRCSAK TUDTAM VOLNA…

21    … hogy a nők valójában egy örökkévalóságig készülődnek, és ötször átöltöznek, mielőtt elégedettek lennének. Azt hittem, ez csak a filmekben szokás, és a modern párok már megszabadultak attól, hogy át kelljen esniük ezen. De ez cseppet sincs így. Mi legalábbis gyakran ismételgetjük a következő régi párbeszédet.

FELESÉG:    Tetszem neked?
FÉRJ:    (a kocsikulcsokat csörgetve) Igen, nagyszerűen nézel ki.
FELESÉG:    Hogy érted azt, hogy nagyszerűen? Ez a ruha szörnyű! Nem     tetszik neked, ugye?
FÉRJ:    (a fejét fogja) Nekem tetszik. Nagyszerűen néz ki… csodás.     Ahogy mondtam.
FELESÉG::    Csak úgy mondtad. Légy őszinte: nem tetszik neked. Felpróbálom a kék ruhát.
    És ez addig ismétlődik, amíg el nem késtek.

Férfi, három éve nős


BÁRCSAK TUDTAM VOLNA…

22    … hogy tévedtünk, amikor azt hittük, mi másképpen tudjuk majd csinálni. Úgy véltük, megpróbálkozunk a nemek közti egyenlőséggel, de ott egye meg a fene… ki is az, aki zuhogó esőben kereket cserél, és felmászik a tetőre, hogy megerősítse a csatornát?

Férfi, hat éve nős


BÁRCSAK TUDTAM VOLNA…

23    … hogy nagyon bonyolult hosszú távú kapcsolatot fenntartani olyasvalakivel, akinek egy korábbi partnertől már vannak gyermekei. Ilyenkor főleg felnőttnek kell lenned, s ez nem könnyű, amikor neked is vannak igényeid és érzelmeid.

Nő, hét éve ment férjhez


BÁRCSAK TUDTAM VOLNA…

24    … hogy a házasság legjobb része olyan vitát folytatni, aminek a végén egyetértésre lehet jutni.

Férfi, tizenhat éve nős


BÁRCSAK TUDTAM VOLNA…

25    … hogy meg kell dolgozni egy kapcsolatért. Alighogy elkezdtünk együtt élni, nagyon ellustultam, és nem is próbáltam más lenni. Hat hónapig tartott a dolog. Ha tudtam volna, hogy elveszíthetem őt, nem hagytam volna, hogy így történjen.

Férfi, nem volt nős


BÁRCSAK TUDTAM VOLNA…

26    … hogy a házasság meghitt perceiben vannak olyan pillanatok, amik a legkülönösebb időben következnek be. Egy éjszaka teljesen kivoltam, és megettem egy csomó csokoládét. A férjem segített levetkőzni, és tartotta a lavórt, hogy belehányjak. Két öklendezés között megjegyeztem: "Most már tudom, mi az igazi szerelem és odaadás."

Nő, három éve ment férjhez


BÁRCSAK TUDTAM VOLNA…

27    … hogy elvárják tőlem, maradjak ugyanaz, aki voltam. "Megváltoztál" – nyafogta a volt férjem. Nos, valóban, félszeg leányzóból tökéletes háziasszony, kertész, félállásban reklámmenedzser lett belőlem. A férjem azt hitte, ő Pán Péter, ám az ő Wendyje felnőtt.

Elvált nő


BÁRCSAK TUDTAM VOLNA…

28    … hogy két választás áll előttünk. Vagy állásunk van, és pénzünk, vagy férjünk és gyerekeink.

Nő, tizenhat éve ment férjhez


BÁRCSAK TUDTAM VOLNA…

29    … hogy milyen ügyetlen a férjem az elektromos berendezések kezelésében. Egyszerűen képtelen felfogni, hogy működik a mosógép vagy a mosogatógép. Gondolták volna, hogy a videóval milyen jól boldogul?…

Nő, nyolc éve ment férjhez


BÁRCSAK TUDTAM VOLNA…

30    … hogy miután megnősültem, a bulik kevésbé szórakoztatóak lesznek. Tudom, hogy kivel fogok hazamenni.

Férfi, hat éve nős


BÁRCSAK TUDTAM VOLNA…

31    … hogy az anyja mindig ott lesz, és soha senki sem lehet elég jó a fia számára.

Nő, nyolc éve ment férjhez


BÁRCSAK TUDTAM VOLNA…

32    … hogy némely nő rendetlen lehet, némely férfi pedig pedáns. Ha az egyik olyan, a másik pedig nem, nehéz lesz az élet…

Nő, hét éve ment férjhez


BÁRCSAK TUDTAM VOLNA…

33    … hogy számos apró, vicces dologban is alkalmazkodni kell. A legkomolyabb kompromisszumok egyike, amit a feleségemmel kötöttem ennyi év után, a sétával kapcsolatos. Ő tipeg (szerintem), én nagyokat lépek (szerinte). Kemény munka eltalálni a megfelelő ütemet és sebességet – egy kicsit olyan, mint maga a házasság.

Férfi, tizenkét éve nős


BÁRCSAK TUDTAM VOLNA…

34    … hogy a belső óránk különböző. Ez természetesen számos, döntéskényszert eredményező szituációhoz vezet. Este tizenegykor ő éber, és készen áll arra, hogy elmenjünk egy partira, míg én kivagyok, és legszívesebben ágyba bújnék. Reggel viszont ő félhalott, én azonban vidáman nyüzsgök, és tele vagyok energiával. Számunkra az ebédidő a legjobb időpont ahhoz, hogy bármi lényeges dolgot megbeszéljünk, még szerencse, hogy mindketten otthon dolgozunk.

Nő, négy éve él együtt a partnerével


BÁRCSAK TUDTAM VOLNA…

35    … hogy az első alkalommal, amikor valaki "asszonyom"-nak szólít, teljesen a padlóra fogok kerülni. Azt sem sejtettem, mennyi dadogás fogja megelőzni, amíg képes leszek a barátomat "férjem"-nek titulálni.

Nő, három éve ment férjhez


BÁRCSAK TUDTAM VOLNA…

36    … hogy az udvarlásban benne foglaltatik, hogy társaságban a pasasok a legjobb formájukat mutatják, míg a házasságban gyakran pont az ellenkezőjét demonstrálják. Amint véget érnek a mézeshetek, a nyájas viselkedést mintha elfújták volna.

Nő, kilenc éve ment férjhez


BÁRCSAK TUDTAM VOLNA…

37    … hogy buta dolog a mézeshetekre bepakolt bőröndöt nyitva hagyni a hálószobában. A ruháim között lazán szétszórt konfetti azt jelenti, hogy nem győzöm majd kirázni őket a nászút két hetében. És hogy az a vidám barátnő, aki a lánybúcsúztató olyan vicces volt, a lagziban néhány pohár pezsgő elfogyasztása után hajlamos lesz hangosan elmélkedni az orális szexről. Ez roppant zavaró.

Nő, egy éve ment férjhez


BÁRCSAK TUDTAM VOLNA…

38    … hogy mennyi sportközvetítés van a televízióban. Addig sosem jöttem rá erre, amíg össze nem költöztem a barátommal.

Nő, négy éve él együtt a partnerével


BÁRCSAK TUDTAM VOLNA…

39    … hogy az a férfi, aki a házasságkötés előtt nem szerette a gombát, az ételben mindig ki fogja szúrni, nem számít, bármilyen ravasz módon próbáljuk is álcázni.

Nő, négy éve ment férjhez


BÁRCSAK TUDTAM VOLNA…

40    … hogy ha egyszer férjhez mész, hímnemű főnökeid úgy kezelnek, mintha szellemileg és testileg egy csapásra megváltoztál volna. Feltételezik, hogy teljesen elbutultál, és azonnal gyermekáldás elé nézel.

Nő, két éve mert férjhez


BÁRCSAK TUDTAM VOLNA…

41    … hogy amikor te és a házastársad összefogtok a világ ellen, ez sokkal jobban kifejezi a szerelmeteket, mint maga a szerelmi aktus.

Férfi, négy éve nős


BÁRCSAK TUDTAM VOLNA…

42    … hogy amikor az emberek azt mondják, kettesben élni olcsóbb, mint egyedül, csupán ugyanannak a fogkrémnek a használatára céloznak.

Férfi, tíz éve nős


BÁRCSAK TUDTAM VOLNA…

43    … hogy az örömszülők számos probléma forrásai lehetnek. Ha van rá lehetőséged, válassz olyan apóst és anyóst, akik mindketten némák, vagy egy másik földrészen élnek. Ez elejét veszi az ún. "bekukkantási faktor"-nak, vagy annak, hogy anyósod felülvizsgálja a hűtőszekrényed tartalmát.

Nő, nyolc éve ment férjhez


BÁRCSAK TLJDTAM VOLNA…

44    … hogy milyen rémes lehet az első év. Sosem hittem volna, hogy átvészelem, és meg voltam győződve róla, hogy a legszörnyűbb hibát követtem el. Huszonkét éves voltam, a férjem pedig huszonnégy. Az esküvőre készülődve Rob – teljesen egyedül – beköltözött abba a lakásba, amit együtt vettünk, és agglegény módjára berendezkedett. Minden alkalommal, amikor ott jártam, vendégnek éreztem magam, de az eljegyzés izgalmai és az esküvői előkészületek közepette ez nem is számított. Utána viszont mellbe vágott. Férjhez mentem, de egy olyan otthonban éltem, ahol betolakodónak éreztem magam a másik mindennapi életébe és szokásaiba. Legalább egy év telt el, amíg sikerült alkalmazkodnunk egymáshoz; addig késhegyig menően vitatkoztunk olyan apróságokon, hogy melyik polcra tegyük a kávésdobozt. Végül megtanultuk respektálni a másik területét, de ez pokolian sok időbe telt.

Nő, négy éve ment férjhez


BÁRCSAK TUDTAM VOLNA…

45    … hogy a saját káromon kell tanulnom – két válás után. A harmadik házasságom előtt rá kellett volna jönnöm, hogy mit is csináltam rosszul. Rengeteg mindent! Úgy vélem, egy dologra feltétlenül ajánlatos odafigyelni. Beszélgetni, beszélgetni és megint csak beszélgetni kell. Mondd el a társadnak, mit érzel, de hallgasd meg őt is. És készülj fel a kompromisszumra. Bár néha veszekszünk, még mindig együtt vagyunk.

Nő, hat éve ment férjhez


BÁRCSAK TUDTAM VOLNA…

46    … hogy a hűtlenség egy kapcsolat problémáinak tünete, nem pedig az oka.

Nő, tizennégy éve ment férjhez


BÁRCSAK TUDTAM VOLNA…

47    … hogy egy doboz babfőzelékkonzerv egy személynek túl sok, kettőnek viszont kevés. Ez volt az első problémák egyike, amivel találkoztam, miután összeköltöztünk a barátommal.

Nő, öt éve él együtt a partnerével


BÁRCSAK TUDTAM VOLNA…

48    … hogy az udvarlás izgalmas napjai során elfeledkezhetsz olyan alapvető dolgok megbeszéléséről, mint például arról, hogy a partnered akar-e gyereket. Mi valahogy elmulasztottunk erről szót ejteni, s a későbbiekben ez komoly konfliktushoz vezetett.

Nő, kilenc éve ment férjhez


BÁRCSAK TUDTAM VOLNA…

49    … hogy az esküvő közeledtével meg kell bizonyosodni arról, vajon ellenőrzést tudsz-e gyakorolni az események felett. Nem könnyű egyszerűen eleget tenni mások elvárásainak. Ami csendes esküvőnek indul, néhány közeli barát és családtag részvételével, lavinaként duzzadhat egy éneklő, táncoló, videóra vett cirkusszá. Ráadásul egy hihetetlenül kényelmetlen menyasszonyi ruhát kellett viselnem. A férjem rosszul reagált a dologra; leitta magát. Ez nem volt túl biztató kezdet a házassághoz.

Nő, három éve ment férjhez


BÁRCSAK TUDTAM VOLNA…

50    … hogy annak felfedezése, miszerint a házastársad félrelépett, nem feltétlenül jelenti a világ végét, bár az adott időben kétségtelenül annak tűnik. Valójában a dolog nem más, mint a régebbi kapcsolat vége. Ezután már semmi sem lesz ugyanaz. Mi úgy intéztük, hogy leültünk megbeszélni a történteket s azt, hogy mi hiányzik a házasságunkból. Hihetetlenül fájdalmas beszélgetés volt, de úgy vélem, bizonyos módon közelebb hozott minket egymáshoz. Most már szilárdabb a kapcsolatunk.

Nő, tizenhét éve ment férjhez


BÁRCSAK TUDTAM VOLNA…

51    … hogy nem szükséges sokat aggódni az idő múlása miatt. Én a tengerparton találkoztam a férjemmel. Sovány, barna bőrű fickó volt, csodálatos szemekkel és hosszú, sötét, göndör hajjal. Húsz évvel később a szeme, a színe és a haja ugyanaz, de megháromszorozódott a súlya, és már messze van attól a karcsú ifjonctól, akivel a tengerparton futottam össze. Egy Baywatch-ba illő fiúhoz mentem férjhez, aki olyan lett, mint az újévi malac.

Nő, húsz éve ment férjhez


BÁRCSAK TUDTAM VOLNA…

52    … hogy a férjem, amint reggel felébred, azonnal beszélni és dudorászni kezd. Akadnak olyanok, akik kedvelik a kora reggeli csevegést, de ha még félig alszol, és valaki azt kérdezgeti tőled: "Mondd csak, mi a véleményed az élet értelméről?", hát az nem valami nagyszerű kezdete a napnak.

Nő, három éve ment férjhez


BÁRCSAK TUDTAM VOLNA…

53    … hogy a férjem rémes autóvezető. Ez egészen addig nem derült ki, amíg az első gyermekem születése előtt be nem vitt a kórházba. Már megkezdődtek a fájások, a baba elindult lefelé, én összegörnyedtem és sikoltoztam: "Gyorsabban! Gyorsabban!" Ő viszont a nagyjából harminc kilométert úgy egy óra alatt tette meg a kocsival.

Nő, három éve ment férjhez

BÁRCSAK TUDTAM VOLNA…

54    … hogy új végrendeletet kell írnom. A házasságkötés után ugyanis az előző automatikusan érvénytelenné válik.

Férfi, harminc éve nős


BÁRCSAK TUDTAM VOLNA…

55    … hogy a házasságkötés előtt nem ajánlatos bármit is feltételezni a társadról. Mivel könyvelőnél dolgoztam, a férjem úgy képzelte, rendkívüli szervezőképességem van, és varázslatosan kezelem a háztartás pénzügyeit. Már az első alkalommal többet költöttem a kelleténél, s a férjem rájött, hogy tévedett…

Nő, tizenhat éve ment férjhez


BÁRCSAK TUDTAM VOLNA…

56    … hogy mennyire meg fog változni az öltözködésbeli ízlése. Amíg udvarolt, a férjem mindig olyan volt, mintha skatulyából húzták volna ki. Miután összeházasodtunk, a hétvégeken előjött az igazi stílusa. A legrosszabb egy ócska tweedzakó volt, amit előszeretettel viselt, bár az ujja jó pár centivel rövidebb volt a kelleténél. Olyan volt a pasas, mintha az árvaházból szalasztották volna, de mégis ragaszkodott ehhez a ruhadarabhoz.

Nő, huszonkét éve ment férjhez


BÁRCSAK TUDTAM VOLNA…

57    … hogy a barátságos, társaságkedvelő típus azt jelenti, miszerint a férjem gyakran hív vendégeket ebédre vagy vacsorára – de többnyire nem szól előre…

Nő, három éve ment férjhez


BÁRCSAK TUDTAM VOLNA…

58    … hogy a férjem annyira utálja a zajt. Fiatalon kerültünk össze, és gyors egymásutánban született három eleven fiunk. Egészen addig nem jöttem rá, micsoda megpróbáltatás számára a lárma és a nyüzsgés, amíg úgy nem döntött, hogy külön asztalnál fog reggelizni.

Nő, három éve vált el


BÁRCSAK TUDTAM VOLNA…

59    … hogy a házasságnak nem kell romantikusnak lennie ahhoz, hogy működjön. Általában húzzuk az igát, munkába járunk, hazatérünk, megvacsorázunk, elnyúlunk a tévé előtt, aztán elalszunk. Ez persze nem valami romantikus dolog. De tulajdonképpen mi az a romantika? Amikor viszont a sült krumpli leesik, a férjem úgy tisztítja ki a foltokat, mint akármelyik reklámban szokták. Amikor az anyám, a kisebbik fiam és a nagymama egyidejűleg került kórházba, a férjem a kedvesség, a humor és a segítőkészség valóságos erődítménye volt. Ezért nem is bánom igazán, hogy pihenés ürügyén hortyog a fotelben.

Nő, tizenegy éve ment férjhez


BÁRCSAK TUDTAM VOLNA…

60    … hogy nem fogok törődni a férjem hibáival. A kertészetben való tökéletes járatlansága már több mint elragadó. Egyszer megfigyeltem, amikor gondosan kiválogatta, és pontosan tizenöt centi távolságra ültette egymástól a gyomokat.

Nő, három éve ment férjhez


BÁRCSAK TUDTAM VOLNA…

61    … hogy a házassági szerződésben lesz egy emlékeztető a férjem családtagjainak születésnapjáról és házassági évfordulóiról. Biztos vagyok benne, hogy én leszek az egyetlen, akit hibáztatni fognak, ha a születésnapi üdvözlet nem érkezik meg.

Nő, négy éve ment férjhez


BÁRCSAK TUDTAM VOLNA…

62    … hogy ne ragaszkodjak a menyasszonyi ruhámhoz. Hat hónapig lógott a szekrényben, mielőtt felvittem volna a padlásra, ahol teljesen megszürkült. Végül két évvel ezelőtt elvittem a szeretetszolgálathoz. Jobban tettem volna, ha mindjárt az esküvő után eladom – kaptam volna érte némi pénzt, és másvalaki örömmel viselte volna, amíg igazán jól nézett ki. Az is eszedbe juthat, hogy levágsz az aljából egy darabot, és úgy fogod hordani, de ezt sosem teszi meg senki.

Nő, nyolc éve ment férjhez


BÁRCSAK TUDTAM VOLNA…

63    … hogy mivel a feleségem megtartja a lánynevét – és mi a csudának ne tartaná meg? –, engem is gyakran az ő családnevén fognak szólítani. Ez roppant nyugtalanító. Egek, remélem, nem vesztettem el a személyazonosságomat!

Férfi, két éve nős


BÁRCSAK TUDTAM VOLNA…

64    … hogy sosem szűnök meg élvezni azt, hogy az ágyban kapok egy csésze teát. És az is örömet jelent, hogy egy meleg testre tehetem a lábam. Egy teát szervírozó szobalány vagy egy meleg vizes palack nem lenne ugyanez.

Nő, huszonkét éve ment férjhez


BÁRCSAK TUDTAM VOLNA…

65    … hogy a férjem érdeklődési köre sokkal szélesebb, mint feltételeztem. Amikor együtt kezdtünk járni, elmondta, hogy az opera és a klasszikus zene a szenvedélye. Azonban elmulasztotta megemlíteni, hogy másvalami is érdekli, nevezetesen a horrorfilmek. Már kezdek hozzászokni, hogy a film végén holtsápadtan, remegve állok fel a moziban.

Nő, tíz hónapja ment férjhez


BÁRCSAK TUDTAM VOLNA…

66    … hogy amikor a férjem tévét néz, a legbizarrabb dolog történik vele. Teljesen megsüketül, és egy szót sem hall abból, amit mondok neki.

Nő, három éve ment férjhez


BÁRCSAK TUDTAM VOLNA…

67    … hogy milyennek fogom látni a feleségemet az évek múltán. A világ leggyönyörűbb lányát vettem feleségül, és sosem hittem volna, hogy egy fél évszázaddal később is ugyanezt fogom gondolni róla.

Férfi, ötvenkét éve nős


BÁRCSAK TUDTAM VOLNA…

68    … hogy bármely házaspár, amely tíz év után is együtt marad, és még mindig boldog, kitüntetést érdemel.

Férfi, két éve elvált


BÁRCSAK TUDTAM VOLNA…

69    … hogy mi is az igazi probléma. Azt szokták mondani, hogy a házasságban általában a félrelépés, a családon belüli erőszak és az alkoholizmus okozza a legtöbb problémát. Ám megfeledkeztek a horkolásról.

Nő, négy éve vált el


BÁRCSAK TUDTAM VOLNA…

70    … hogy házasságkötés előtt minden párnak vizsgát kellene tennie kommunikációból, az otthon betöltött szerepek és elvégzendő feladatok megszervezéséből, a háztartás költségvetéséből és kölcsönös döntéshozatalból. Ha bármelyik fél hibázik, még több leckét kellene vennie, és így utóvizsgát tehetne. Ha egyikük folyamatosan téved, a pár nyilvánvalóan nem áll készen a házasságra.

Férfi, hat éve vált el


BÁRCSAK TUDTAM VOLNA…

71    … hogy amikor a nők megtanulják elválasztani a szerelmet a szextől, a házasságok sokkal jobban sikerülnek.

Férfi, három éve vált el


BÁRCSAK TUDTAM VOLNA…

72    … hogy egy kapcsolatban csak akkor fontos a pénz, ha nem áll rendelkezésre.

Nő, hat éve ment férjhez


BÁRCSAK TUDTAM VOLNA…

73    … hogy a munkanélküliség még több büntetést von maga után. A házastársad ugyanis elvárja tőled, hogy bevásárolj, beágyazz, kitakarítsd a lakást és minden este készíts vacsorát.

Férfi, nyolc éve nős


BÁRCSAK TUDTAM VOLNA…

74    … hogy ha egy házaspár különböző politikai nézeteket vall, az egészséges viták forrása lehet, de a pénzzel kapcsolatos eltérő álláspont hosszú ideig tartó keserű civakodások kiindulópontjává válhat.

Férfi, tíz éve nős


BÁRCSAK TUDTAM VOLNA…

75    … hogy tízévenként minden házassági szerződést meg kellene újítani.

Férfi, tizenkét éve nős


BÁRCSAK TUDTAM VOLNA…

76    … hogy az apósom és az anyósom olyan jó barátaim lesznek. A fő áttörést az jelentette, amikor több hónapi együttjárás után, még mielőtt összeházasodtunk volna, a szülők már nem úgy címeztek a lányuknak, hogy "a barátod", hanem felfedezték, hogy van nevem is.

Férfi, három éve nős


BÁRCSAK TUDTAM VOLNA…

77    … hogy egy kapcsolat olyan, mint egy állás. Meg kell dolgoznod érte. Az is segít, ha minden három hónapban értékelitek, megbeszélitek a dolgokat és a szükséges változtatásokat. És ha a kapcsolat nem kielégítő, akkor akár el is költözhetsz tőle.

Férfi, egy éve él együtt a partnerével


BÁRCSAK TUDTAM VOLNA…

78    … hogy milyen jó együtt lenni. Kényelmesen letelepedtek, s összevissza hazudoztok mindenfélét féktelen, egyedülálló barátaitoknak, hogy ne kelljen elmenni egy unalmas társaságba.

Férfi, tizenegy éve nős


BÁRCSAK TUDTAM VOLNA…

79    … hogy a fürdőszoba olyan is tud lenni, mint az illatszerbolt. Meglepő, mennyi minden fér el benne, hány különféle tubus és kence járul hozzá a széppé varázsolás lehetőségeihez. Ami azt illeti, szerintem ő mindezek nélkül is jól néz ki.

Férfi, három éve nős


BÁRCSAK TUDTAM VOLNA

80    … hogy a tartósságra és a jelenlegi méretre való tekintet nélkül fogja mosni a ruháimat. Persze mondhatnák azt is, hogy mossam magam őket, de akkor nélkülöznöm kellene a sopánkodás mulatságát.

Férfi, tíz éve nős


BÁRCSAK TUDTAM VOLNA…

81    … hogy ha azt akarom csinálni, amit szeretnék, a legjobb úgy kezdeni: "Mi lenne, ha…", mint például: "Mi lenne, ha megnéznénk a mai meccset…"

Férfi, hat éve nős


BÁRCSAK TUDTAM VOLNA…

82    … hogy a családi életben van egy érdekes matematikai egyenlet: két ember gyorsabban rakja be az edényeket a mosogatógépbe, mint egy, viszont legalább hatszor annyi ideig tart, amíg kipakolnak belőle.

Nő, kilenc éve ment férjhez


BÁRCSAK TUDTAM VOLNA…

83    … hogy milyen jó is tud lenni. Ez kibírhatatlanul érzelgősnek hangzik, de amikor nehéz napom volt a munkahelyemen csalódások és kudarcok tömege –, és haragszom a világra, a barátnőm tudja, mit kell mondania, és megosztja velem a keserűségemet.

Férfi, hat éve él együtt a partnerével


BÁRCSAK TUDTAM VOLNA…

84    … hogy az egyszerű dolgok annyira bosszantani tudják őt. Szeretek osztott képernyővel tévézni. Így két programot is követhetek, s tudom, mi történik a másik műsorban. Ez roppantul felmérgesíti a feleségemet. Ami engem illet, fogalmam sincs róla, miért.

Férfi, kilenc éve nős


BÁRCSAK TUDTAM VOLNA…

85    … hogy amikor együtt autózunk, túlságosan büszke lesz ahhoz, hogy megkérdezze az irányt. Biztos vagyok benne, hogy a tesztoszteron gátolja ebben. Óráknak tűnő ideig keringünk, mielőtt beleegyezne, hogy megálljunk, beismerné, hogy eltévedtünk, és megkérdezne egy arra járót, hogy merre kell továbbmennünk.

Nő, nyolc éve ment férjhez


BÁRCSAK TUDTAM VOLNA…

86    … hogy ő is érezte mindazt a félelmet, ami engem elfogott, amikor egy hosszú életre szólóan elköteleztem magam. Milyen jó, hogy rájöttem, nem egyedül én voltam úgy vele, hogy fejest ugrottam valamibe.

Férfi, hat éve nős


BÁRCSAK TUDTAM VOLNA…

87    … hogy a feleségem annyi élelmiszert fog vásárolni. Mielőtt összeköltöztünk volna, én mindig csak egy bizonyos mennyiségű dolgot tartottam a hűtőszekrényben, annyit, amennyit általában megettem. Ha valami nélkülözhetetlen eledel elfogyott, mentem, és vettem belőle. Amikor a feleségem ideköltözött, egy csomó biztonsági tartalékot halmozott fel a frigóban. Gyakran hívunk az utolsó pillanatban vacsoravendégeket, csak hogy kiürüljön a hűtőszekrény Előtte persze jót vitatkozunk, de mire összejön a társaság, már nagyon viccesnek tűnik az egész.

Férfi, két éve nős


BÁRCSAK TUDTAM VOLNA…

88    … a titkos szenvedélyéről. A jégkrém- és csokoládéimádata szóra sem érdemes, de a pattogatott kukoricáról nem tett említést. Mielőtt házasságot kötöttünk volna, uralkodott magán. Rendben, a moziban mellékesen elropogtattunk egy-két zacskóval, meg otthon is, ha valamelyikünk videót nézett. Ám az esküvő után fény derült a dologra. Nem számít, mennyit eszünk vacsorára, este kilenckor már készen áll a ropogtatásra. Én is szeretem a pattogatott kukoricát, de manapság már legszívesebben kivágnám az ablakon. Mostanában este futni szoktunk, s mire hazaérünk, szerencsére elmúlik az ehetnékje.

Férfi, két éve nős


BÁRCSAK TUDTAM VOLNA…

89    … hogy szeret kritizálni. Mindig azt hittem, ha valaki szerelmes, az nem fog bírálgatni, s ha mégis azt teszi, akkor biztosan gyűlöl. Amikor először találkoztam a feleségemmel, zavarban voltam. Alaposan megbírált, de kijelentette, hogy szeret. Egészen addig nagyon meg voltam sértődve, amíg össze nem vetettem a szavait az érzéseivel. Aztán megmagyarázta, hogy csak azért kritizál, mert megpróbál segíteni. És ezt azért csinálja, mert szerelmes belém. Micsoda különbség! Most már nem gurulok dühbe, ha megjegyzéseket tesz rám, és az a legviccesebb, hogy mostanában alig mond olyasmit, ami kritikusan hangzana.

Férfi, három éve nős


BÁRCSAK TUDTAM VOLNA…

90    … hogy el kell rendeznem a társasági életemet. Elég nehéz elkerülni azokat, akiket ismertél és kedveltél, amíg egyedülálló voltál, csak azért, mert házasságot kötöttél. Hosszú időn keresztül elszakadtunk a barátainktól, és egymást hibáztattuk ezért. Végül egy hétvégén fejest ugrottunk a dologba, és legjobb barátainkat egyidejűleg hívtuk meg vacsorára. Az este nemcsak hogy jól sikerült, hanem két másik pár is összebarátkozott. Ez mindannyiunkat felbátorított arra, hogy ezután közös vacsoravendégségeket rendezzünk.

Férfi, két éve nős


BÁRCSAK TUDTAM VOLNA…

91    … hogy milyen különbözőképpen kommunikálnak a nők és a férfiak. Ezt tanítani kellene az iskolában. Számomra a beszélgetés információ, a feleségem számára kölcsönhatás. Átéli egy másik nő érzéseit, és ezt egyenesen tudatja is vele. Én témát váltok, vagy kevésbé sötét képet festek, hogy respektáljam a másik függetlenségét. Néha úgy érzem, különböző nyelven beszélünk.

Férfi, négy éve nős


BÁRCSAK TUDTAM VOLNA…

92    … hogy jobb szakács tud lenni, mint én. Sosem gyanítottam volna, de ennek is megvan a maga rossz oldala, amikor megkóstol valamit, amit éppen főzök, és javasolja, hogy tegyek bele még egy csipet fokhagymát. Persze ez azt is jelenti, hogy rengeteget szórakozunk, amikor szakácskönyvet olvasgatunk, és jól érezzük magunkat együtt a konyhában.

Nő, két éve ment férjhez


BÁRCSAK TUDTAM VOLNA…

93    … hogy az ágy akkora problémát jelent. Engedtem a feleségemnek a franciaágy tekintetében – és még ő panaszkodik. Persze akkor, amikor a legmélyebben alszom. És mit akar? Hogy lehúzom róla a paplant, és átlógok az ő felére. Mégis mit vár el tőlem? Vágjam le a lábamat?

Férfi, három éve nős


BÁRCSAK TUDTAM VOLNA…

94    … hogy éveken át tartó egyedüllét után egy dupla ágyban aludni, ha az rövidebb, mint a pasas és keskenyebb, mint ketten együtt, maga lehet a pokol. Házasságunk alatt a legnagyobb beruházás egy királyi méretű franciaágy volt. Igaz, elfoglalja a hálószoba legnagyobb részét, de megmentette a kapcsolatunkat.

Nő, tíz éve ment férjhez


BÁRCSAK TUDTAM VOLNA…

95    … hogy nem kéne elpakolni a dolgait. Amikor először összeköltöztem a barátommal, szokása szerint este ledobálta a ruháit a padlóra, és ott hagyta. Egy idő múlva felszedtem és elraktam őket. Minden bizonnyal azt hitte, hogy a ruhatündér is velünk lakik. Végül torkig lettem a dologgal, és közöltem vele: butaság bármit is a padlón hagyni. Az új rendszer első reggelén, amikor elindult az ajtó felé, hogy dolgozni menjen, felnyaláboltam a padlón heverő ruhadarabokat, és kihajítottam az ablakon. Aztán figyeltem, milyen pánikba esve kapkodja össze a cuccokat az úttestről. Soha többet nem hagyta a ruháit a padlón.

Nő, három éve él együtt a barátjával

BÁRCSAK TUDTAM VOLNA…

96    … hogy milyen biztonságban fogom érezni magam. Emlékszem rá, amikor a mézesheteink első reggelén felébredtem, a férjem lába át volt vetve rajtam, és még aludt, amikor szorosan átöleltem. Emlékszem, hálát adtam az istennek, hogy itt van velem. Manapság a reggel már csupa rohanás, fel kell kelteni a srácokat, és reggelit adni nekik, de még mindig eszembe jut az a pillanat.

Nő, hét éve ment férjhez


BÁRCSAK TUDTAM VOLNA…

97    … hogy mennyit fog segíteni nekem a humorérzéke. Éveken keresztül, az élet megpróbáltatásai és gondjai közepette, a férjem mindig képes volt megnevettetni. Ez természetesen segített.

Nő, huszonhat éve ment férjhez


BÁRCSAK TUDTAM VOLNA…

98    … hogy a szexnek nem szükséges kimerítőnek lennie. Az első időkben persze be lehet vetni a szerelmeskedésben új ötleteket, de az is nagyon jó, amikor a megállapodott kapcsolatban kellemes lábmasszázsban részesítjük a másikat a tévé előtt.

Férfi, harminckét éve nős


BÁRCSAK TUDTAM VOLNA…

99    … hogy milyen csodálatos, ha hasonló személyiségek kerülnek össze. A világon kétféle ember létezik: azok, akik azt hiszik, mindennek ők az okai, és azok, akik sosem hibáztatják magukat. Ha az első típus mellé megfelelő partner társul, borzasztóan üdítő hatással lehet rá, hogy a másik megosztja vele a felelősséget az eső, a kocsi karambolja, az elveszett kulcsok és az élet apró bosszúságai miatt.

Férfi, egy éve nős


BÁRCSAK TUDTAM VOLNA…

100    … hogy milyen fontosnak tudom érezni magam mellette. Kedvelem azt az érzést, hogy miatta létezem. Egyszer éppen a munkahelyemen voltam, amikor jött az az őrült telefonhívás. A feleségem retteg a molyoktól, és bennragadt a hálószobában egy – leírása szerint – "szörnyeteggel". Keresztülhajtottam a városon, és agyoncsaptam a molyt. Persze nem fenyegette valami nagy veszély, de nagyszerű volt, hogy megoldottam a helyzetet.

Férfi, három éve nős


BÁRCSAK TUDTAM VOLNA…

101    … hogy mennyire fogom élvezni a késő esti csevegéseinket. Mielőtt megnősültem, sosem képzeltem volna, milyen jó szórakozás elmenni egy társaságba, majd hazatérni és kibeszélni mindenkit.

Férfi, két éve nős
---------------------------------------------

AHOGY A NŐK ZUHANYOZNAK..
 
 
1. Levetkőzik, és berakja a ruhadarabokat két különböző szennyes
tárolóba - egy a fehér színűeknek, egy a színeseknek.
 
2. Magára ölti a fürdőköntöst, és bemegy a fürdőszobába.
Útközben találkozik a pasijával, gyorsan szorosabbra húzza a
fürdőköntös övét.
 
3. A tükör elé áll, és alaposan szemügyre veszi magát.
Elereszti a hasizmokat úgy, hogy a hasa kissé lesüllyedjen, majd
elgondolkozik azon, hogy már megint milyen kövér lett az utóbbi
időben.
 
 
4. Beáll a zuhanyzó alá. Előveszi egyesével a mosdókesztyűket (a
az arcra, a karra, a lábra, és külön a hátra valót) a hozzátartozó
hátmosókefével, valamint a bőrreszelőt a talp és a sarok
bőrkeményedéseinek eltávolítására.
 
 
5. Megmossa a hajat egy speciális samponnal, amely avokádót, mézet
és 83 különböző vitamint tartalmaz.
 
 
6. Még egyszer megmossa a haját ugyanazzal a samponnal.
 
 
7. Bebalzsamozza a haját egy citromillatú, különösen kíméletes
méztartalmú balzsammal, majd hatni hagyja 15 percig.
 
 
8. 10 percig mossa az arcát egy méregdrága bőrradírozó szappannal,
amely
aloe verát, ginko bilobát és teafaolaj-kivonatot tartalmaz, mígnem az
arca színe kezd a homáréra hasonlítani.
 
 
9. Megmossa a testét egy szintén méregdrága szappannal, amely
kammillavirág-kivonatot, szőlőmagolajat és szederinda-levelet
tartalmaz.
 
 
10. Kiöblíti a hajából a balzsamot, ami 10 percig tart, mert biztos akar
lenni abban, hogy minden balzsamot kiöblített, különben a frizurája
nehéz és lapos lesz.
 
 
11. Leborotválja a hónaalját és a lábszárat, közben elhatározza, hogy
a
bikini vonalon inkább epilátort használ.
 
 
12. Sikít, amikor a pasija viccből elzárja a melegvizet.
 
 
13. Sikítás után 10 perccel elzárja a vizet, és lerázza magáról a
vizcseppeket a zuhanyzóba.
 
 
14. Kilép a kabinból egy Afrika-méretű törölközővel, és alaposan
szárazra törli az egész testét, körkörös mozdulatokkal
végigmasszírozva azt.
 
 
15. Két különleges speciális hatóanyagú, vérbőségfokozó, narancsbőr-
ellenes testápolóval bekeni az egész testét, közben felesleges
szőrszálak után kutatva, amelyeket ha talál, csipesszel azonnal
letámadja.
 
 
16. Alaposan átfésüli nedves haját egy speciális fejbőr masszírozó
hajkefével, majd a hajvégekre vanilia illatú hajvégápolót spriccel.
 
 
17. Becsavarja a haját egy különleges nedvszívó törölközőbe.
 
18. Elindul a hálószobába a már említett köntösben, útközben
találkozik a pasijával, aki mellett apró lépesekkel gyorsan elhaladva
szorosabban magara húzza a fürdőköntöst, és miután beért a
hálószobába, már csak
a felöltözés van hátra, ami nem egész másfél óra.
 
 
 
AHOGY A FÉRFIAK ZUHANYOZNAK...
 
 
1. Az ágyon ülve levetkőzik, és szétszórja ruháit a padlón.
 
 
2. Meztelenül elindul a fürdőszobába. Útközben találkozik
barátnőjével, megmutatja neki a fütyijét, és üvölt, mint egy
gorilla.
 
 
3. A tükör elé áll és behúzza a hasát. Megcsodálja fütyije méretét, majd
megvakargatja a zacskóját, és utána elégedetten szagolgatja az ujjai
hegyét.
 
 
4. Beáll a zuhanyzó alá.
 
 
5. Hosszasan belepisil a lefolyóba.
 
 
6. Megmossa az arcát egy zöld szappannal.
 
 
7. Fingik egy hatalmasat, és majd összeesik a röhögéstől, hogy milyen
jól
visszhangzik a fürdőszobában.
 
 
8. Két perc után abbahagyja a röhögést, de ismét röhögőgörcsöt kap,
amikor a szag eléri az orrát.
 
 
9. Megmossa legnemesebb részeit, valamint az az körüli részeket a
zöld szappannal.
 
 
10. Megmossa a hajat valami samponnal, a balzsam irreleváns.
 
 
11. Vicces frizurát formál a hajából a kezével.
 
 
12. Hosszasan csodálja új frizuráját a tükörben.
 
 
13. Leöblíti a szappant/sampont, és rögtön ki is lép a zuhanyzóból,
de mivel elfelejtette a zuhanyfüggönyt/ajtót rendesen behúzni, az
egész fürdőszoba csurom vizes, az elázott WC papírral együtt.
 
 
14. Gyorsan megtörölközik valakinek a kéztörlőjével.
 
 
15. Ismét a tükörbe néz, megfeszíti az izmait, és elégedetten bámulja
fütyije méretét.
 
 
16. Kilép a fürdőszobából, elfelejti lekapcsolni a villanyt.
 
 
17. Visszamegy a hálószobába az icipici törölközőben, útközben
találkozik barátnőjével, és gyorsan letépi magáról a törölközőt, hogy
megmutathassa fütyijét, közben üvölt, mint egy gorilla.
 
 
18. A vizes törölközőt az ágyra dobja, és ott hagyja. Két perc múlva
fel van öltözve.
------------------------------------------------------

101 dolog,
amit jó lett volna tudnia gyerekekről

Gondolatok gyermekszületésről,
gyermeknevelésről és mindarról, ami ezekkel jár

Szerkesztette: Jane Asher
Illusztrációk: Rowan Barnes-Murphy

SZUKITS
KÖNYVKIADÓ
ALAPÍTVA 1929


A fordítás az alábbi kiadás alapján készült:
101 Things I Wish I'd Known Before I Had Children
Thoughts from those who have been through it themselves
MICHAEL JOSEPH LTD., London
Published by the Penguin Group
Copyright © Jane Asher, 1996
Illustrations copyright © Rowan Barnes-Murphy, 1996
All rights reserved

Fordította
SZÁNTAI ZSOLT
ISSN 1418-415X
ISBN 963 9278 75 0

Hungarian translation © Szántai Zsolt, 2000
Hungarian edition © Szukits Könyvkiadó, 2000
Lektor: Tóth Balázs
Tördelés, képszerkesztés: ITBooks, Illés Tibor
Tipográfia, színre bontás: A-Színvonal Bt.
Szerkesztő: Tóth Róbert
Felelős kiadó: Szukits László

Szegedi Kossuth Nyomda Kft.
Felelős vezető: Gera Imre
BEVEZETŐ

Egymás után olvashatjuk a szakkönyveket, konzultálhatunk szakértőkkel, de egy biztos: a személyes tapasztalatokkal semmi sem ér fel. Azok számára, akik egy új út elején állnak, az olyan hétköznapi emberek tanácsai a leghasznosabbak, akik már végigmentek ezen az ösvényen. Ebben a könyvben olyan eltérő módon élő, más és más háttérrel rendelkező emberek mondásait gyűjtöttem össze, akikben minden különbözőségük ellenére van valami közös: valamennyien személyes tapasztalatokat szereztek a szülés és a gyermeknevelés terén. Némelyikük tréfás megjegyzést tett, mások gyakorlatias tanácsokat adtak, megint mások megható élményeiket osztották meg velem. Valami azonban mégis közös ezekben a megállapításokban: olyanoktól származnak, akik nem a pályán kívülről figyelik az életet, hanem vállalták a versenyt, rajthoz álltak, és célba értek. Olyanoktól, akik testközeli élményeket szereztek.
Remélem, az Olvasó hasznosnak, de legalább szórakoztatónak fogja találni ezt a kis könyvet. Ha esetleg azon töri a fejét, hogy gyermeket vállal, vagy ha már a baba születésére készül, nem árt, ha megtudja, mire számíthat. Több mint valószínű, hogy Ön is megtapasztalja majd azt a rengeteg kudarcot, vidámságot, bosszúságot, boldogságot, fáradtságot, Ön is érezni fogja majd azt a végtelen és feltétel nélküli szeretetet, amit az itt összegyűjtött gondolatok gazdái és én már oly jól ismerünk.


BÁRCSAK TUDTAM VOLNA…

1    … hogy nem szabad túl sokat beszélnem a páromnak a közelgő nagy eseményről. A huszonnyolcadik héten már rettenetesen unta az egészet. Éppen elég lett volna, ha hetente csak egyszer beszélek a babáról.

Fiatal kismama


BÁRCSAK TUDTAM VOLNA…

2    … hogy a terhesség ideje alatt célszerű eljárni a terhességi tanácsadóba és a terhesklubokba. Az első babám érkezése előtt ezt kihagytam, a második születése előtt viszont már rendszeresen eljártam. Nem bántam meg, sőt nagyon jó volt. Ezeken a helyeken találkozhattam olyan nőkkel, akik körülbelül arra az időre várták a babájukat, mint én. Szülés után összejárogattunk és beszélgettünk. Tanácsokat adtunk egymásnak, és elmondhattuk a problémáinkat. Közösen leküzdöttük a "kismamabetegséget", a szülés utáni depressziót. Már az is segített, hogy tudtam, nem vagyok egyedül, más is ugyanazt éli át, mint én.

Kétgyermekes anyuka


BÁRCSAK TUDTAM VOLNA…

3    … hogy a szülés olyan, mint egy olimpiai döntő: rengeteg szenvedéssel és lemondással jár, míg az ember célba ér, de a "győzelem" élménye és a díj mindenért kárpótlást nyújt.

Három gyermek mamája


BÁRCSAK TUDTAM VOLNA…

4    … hogy a szülés előtti napokban nem érdemes vacakolni a hangulatjavító gyertyákkal, a Chopin-kazettákkal meg hasonlókkal. Az a legfontosabb, hogy a párod melletted legyen, készítsen egy halom szendvicset, amit a várakozás alatt el lehet majszolni, és legyen nála mobiltelefon. Az egész terhességben az a legidegtépőbb, amikor a nagy pillanat elérkeztekor sorba kell állni a nyilvános telefonfülke előtt. (Ennél már csak az rosszabb, amikor a készülék egymás után elnyeli az érméket.)

Egy kismama


BÁRCSAK TUDTAM VOLNA…

5    … hogy az a legjobb, ha az ember már a vajúdás elején kér valami fájdalomcsillapítót. Senkinek sem ajánlom, hogy kipróbálja, kibírja-e a természetes szülést! Én, amikor már nem bírtam tovább a szenvedést, berontottam az orvoshoz, és beadattam magamnak egy epidurális injekciót. Mit mondjak? Nem bántam meg.

Egy újdonsült anyuka


BÁRCSAK TUDTAM VOLNA…

6    … hogy az ember a terhesség kilenc hónapján át egy babára vár, és a végén egy önálló személyiséggel rendelkező kisembert kap.

Egyhónapos baba szülei


BÁRCSAK TUDTAM VOLNA…

7    … hogy tízszer annyi tisztasági betétet kell beszereznem, mint amennyire a tanácsadó szolgálat szerint szükség van a szülés után. Rengeteget használtam…

Egy kismama


BÁRCSAK TUDTAM VOLNA…

8    … hogy azzal, hogy rávesszük férjünket, vegyen részt a szülésen, őt tesszük az esemény főszereplőjévé. Később minden beszámolója arról fog szólni, hogy neki milyen rettenetes fájdalmakat kellett átélnie. Talán az lett volna a legjobb, ha az egész szülést rábízom; és hagyom, hogy boldoguljon egyedül, ahogy tud.

Egy három hónapos baba mamája


BÁRCSAK TUDTAM VOLNA…

9    … hogy az ismerősök kizárólag a kicsinek vesznek ajándékokat. Milyen jó lett volna, ha többet költök magamra, és még előtte veszek egy új hálóinget, néhány különleges szappant, esetleg egy pár szép papucsot!

Kismama


BÁRCSAK TUDTAM VOLNA…

10    … hogy aki életében először válik apává, arra a gyermek születésekor döbbenetes erővel törnek rá a legkülönbözőbb érzelmek. Miközben a feleségem harminc órán át vajúdott, én a bűntudattal és a tehetetlenség érzésével küszködtem. Amikor világra jött a fiam, szinte eszemet vesztettem a megkönnyebbüléstől és a boldogságtól.

Egy féléves baba apukája


BÁRCSAK TUDTAM VOLNA…

11    … hogy célszerű megkérnem az újszülöttnézőbe érkező ismerősöket, hozzanak magukkal valami készételt. Jó látni őket, de még jobb lenne, ha többet segítenének az első, amúgy sem könnyű napokban. A látogatók rendszerint felajánlják, hogy ölükbe veszik a babát, amíg az anyuka elmosogat vagy felporszívózik. Az anyuka ilyenkor arra vágyik a legjobban, hogy elvégezzék helyette ezeket a munkákat, és végre legyen néhány békés perc, amíg az ölében tarthatja a gyermekét. Persze ezt soha senki sem mondja ki nyíltan.

Háromgyermekes anyuka


BÁRCSAK TUDTAM VOLNA…

12    … hogy az első baba születése után hat hónapba is beletelik, mire az ember elfogadja, ezentúl másképpen kell élnie, és nem oszthatja be ügy az idejét, mintha nem lenne gyereke.

Kétgyermekes apuka


BÁRCSAK TUDTAM VOLNA…

13    … hogy célszerű fotót készíttetni magamról, amikor feszes pulcsiban vagyok, és hatalmas, gömbölyű, tejjel teli, domborodó melleim vannak. Most, így utólag, jó lenne elővenni és nézegetni.

Egygyermekes anya


BÁRCSAK TUDTAM VOLNA…

14    … hogy a gyerek az első időszakban teljesen ki fog meríteni. Az első négy hétben kétségbeesett igyekezettel próbáltam visszazökkenni a régi kerékvágásba, pedig az lett volna a legjobb, ha a baba ellátásán és ápolásán kívül semmi egyebet nem csinálok.

Egy egészen kicsi baba mamája


BÁRCSAK TUDTAM VOLNA…

15    … hogy ennyire meg fog változni a kapcsolatunk a férjemmel. Korábban rengeteg idővel, energiával és érzelmi töltéssel rendelkeztem, amit kettőnkre fordítottam. A szülés után ezek mennyisége döbbenetesen lecsökkent. A hatás lesújtó volt. Nehéz megtalálni az egyensúlyt.
Korábban, amikor a barátnőim sorra megszülték gyerekeiket, észrevettem rajtuk, hogy nem beszélgetnek a párjukkal a kapcsolatukról. Olyanok is akadtak, akik nyilvánosan összezördültek a férjükkel. Már nem egymásról beszéltek, a baba lett a fő témájuk.
Velünk is pontosan ez történt. Életünk gyökeresen megváltozott, új, addig ismeretlen problémákkal kellett szembenéznünk. Rengeteg, korábban soha nem tapasztalt örömben volt részünk, de sokszor összezavarodtunk és elbizonytalanodtunk.

Egy kismama


BÁRCSAK TUDTAM VOLNA…

16    … hogy ennyire erőt vesznek rajtam az anyai érzések. Soha életemben nem voltam oda a gyerekekért, és sajátra sem vágytam igazán, éppen ezért megdöbbentem, amikor felfedeztem, milyen "anyukás" lettem. Teljesen elérzékenyülök egy gurgulázás hallatán, egy mosoly láttán. És mindentől szeretném megóvni őt… Nem hittem volna, hogy ilyesmit fogok érezni. Ha ezt előre tudom, a szülés előtt talán nem aggódtam volna olyan sokat amiatt, hogy gyerekem lesz.

Egy hat hónapos baba mamája


BÁRCSAK TUDTAM VOLNA…

17    … hogy a szülés utáni eufóriát követően a kimerült mama azon kapja magát, hogy vadonatúj, napi huszonnégy órán át tartó munkája van. Szundíts, amikor csak tudsz! Én általában a hat- és a tízórai etetések között dőltem le egy kicsit. Már egy félórás alvás is elég volt ahhoz, hogy kevésbé érezzem magam élőhalottnak. Az anyák számára az alvás nagyon értékes kincs. Vannak babák, akik már elejétől végigalusszák az éjszakát, de jobban teszed, ha nem táplálsz hiú reményeket – nagyobb a valószínűsége annak, hogy nyersz a lottón, mint hogy ilyen lesz a gyereked. Egy idő után rá fogsz jönni, hogy tulajdonképpen csak kétórai alvásra van szükséged. A kicsi mellett luxus a pihenés.

Háromgyermekes anyuka


BÁRCSAK TUDTAM VOLNA…

18    … hogy kénytelen leszek megtanulni, hogyan kell szeretkezni három perc alatt egyetlen hang, moccanás és lélegzetvétel nélkül. Ennek a trükknek az elsajátítása minden szülő számára hasznos lehet, mert a kisgyerekek a ház másik végéből megérzik, ha a mamájuk az orgazmus felé közelít. Ilyenkor még a legmélyebb álomból is képesek felriadni.

Kétgyermekes anyuka


BÁRCSAK TUDTAM VOLNA…

19    … hogy bármilyen fáradt voltam, edzenem kellett volna azokat a bizonyos has-, fenék- és derékizmokat. Bárcsak megfogadtam volna annak a segítőkész gyógytornásznak a tanácsait, aki a szülés után pontosan elmondta, mit kell tennem! Késő bánat, ebgondolat…

Egy hároméves gyerkőc mamája


BÁRCSAK TUDTAM VOLNA…

20    … hogy az elektronikus gyerekfigyelő szerkezetnek legalább annyi hátránya van, mint előnye. Jó dolog, ha a gyerekszobában elhelyezett mikrofon és a másik szobában felszerelt hangszóró segítségével a szülők hallják a. kicsi neszezését. Az viszont már közel sem olyan kellemes, amikor a nappaliban ücsörgő vendégek egyenes adásban figyelemmel kísérhetik, miről és hogyan veszekszik egymással a gyerekszobában a kissé ingerült apuka és anyuka.

Egy kétéves gyermek apukája


BÁRCSAK TUDTAM VOLNA…

21    … hogy a gyerekekre nagyon könnyű rászokni. Amikor a nagyobbik lányom kisbaba volt, szombat reggelenként betettem a kengurujába, és elvittem vásárolni, hogy a feleségem pihenhessen egy kicsit. (Legalább hatszor magammal vittem a kicsit!) A lányom békésen aludt a hátamon, én pedig – miközben a borotvák és a babaápolási cikkek között vándoroltam – bezsebeltem a vásárlóközönség dicséreteit:
– Hát nem gyönyörű?
– Mennyi idős?
– Ó, de helyes kisbaba!
Aztán, ahogy múltak a hónapok, megváltoztak a dolgok. A szupermarketben felbukkantak más, az enyémnél sokkal fiatalabb babák, és többé már nem mi voltunk a figyelem középpontjában. Sőt az is előfordult, hogy én is majdnem megdicsértem egy-egy csöppséget. Ettől a bababámulástól pedig már csak egyetlen lépésnyire volt a második gyerek vállalása…

Kétgyermekes apa


BÁRCSAK TUDTAM VOLNA…

22    … hogy jó, ha annyi fényképet készítünk a babákról, amennyit csak tudunk, és célszerű mindegyiket azonnal ellátni valami kísérőszöveggel. Amikor a gyerek még kicsi, az ember azt hiszi, sohasem fogja elfelejteni az egyes eseményekre vonatkozó részleteket – például azt, hogy mikor készült egy bizonyos fotó. Nem igaz. Elfelejti. Szóval az a leghelyesebb, ha a képek hátuljára már elkészültükkor ráírjuk a dátumot és a helyet. Igen, a helyet is – talán meglepő, de az évek távolából nézve bizonyos városok meglepően hasonlítanak egymásra.

Három tinédzser szülei


BÁRCSAK TUDTAM VOLNA…

23    … hogy miért nem ragad meg az egyszer használatos pelusokon a rögzítőcsík. Beletelt egy kis időbe, míg felfedeztem, hogy azt a bizonyos szalagot éppen én teszem ragaszthatatlanná a krémes kezemmel. Mielőtt a csíkhoz nyúlunk, célszerű megtörölni a kezünket. Nem is tudom, hány pelenkát dobtam ki, és hányat próbáltam celluxszal összeügyetlenkedni, amíg erre rájöttem.

Egyéves baba mamája


BÁRCSAK TUDTAM VOLNA…

24    … hogy nem szabad "cicivel altatni" a babát. Ha a gyerek megszokja, hogy szoptatás közben el kell aludnia, elkerülhetetlen, hogy vele együtt mi is elszenderedjünk. Amikor aztán felriadunk, azt vesszük észre, hogy közben elérkezett a következő etetés ideje, és… kezdődik minden elölről.

Kétgyermekes anyuka


BÁRCSAK TUDTAM VOLNA…

25    … hogy bármilyen hihetetlennek tűnik is, a peluscserélgetéses korszak nem tart örökké. Ha már nagyon unjuk a banánt, megpróbálhatjuk rávenni párunkat, hogy időnként hajtsa végre helyettünk a műveletet. Ha ódzkodik tőle, megjegyezhetjük, hogy annak idején őt is tisztába tette valaki.

Egy hároméves gyerek mamája


BÁRCSAK TUDTAM VOLNA…

26    … hogy a gyerek által a kisebb-nagyobb utazásokhoz igényelt poggyász mennyisége egyhetes korban a legnagyobb, ezután egészen huszonegy éves korig fokozatosan és rohamosan csökken, majd újra növekedni kezd. A holmi, amire a kisbabának szüksége van, még akkor is megtölti a kocsi csomagtartóját, ha a kirándulást/látogatást nagyon rövidre tervezzük. Ilyenkor magunkkal kell vinnünk a mózeskosarat, a peluscseréléshez a plédet, még néhány takarót, három öltözet ruhát, tíz-tizenkét pelenkát, a teljes ételválasztékot, rágcsálnivalót, cumisüveget, az aktuálisan kedvenc játékokat meg azokat a játékszereket, amelyeket a gyerek a meglátogatandó ismerősöktől kapott. Az teljesen mindegy, hogy a kisbabánkkal csak a sarki közértbe akarunk lemenni – mégis olyan előkészületeket kell tennünk, mintha a Mount Everestre készülnénk. Tizennyolc évesen ugyanez a gyerek már körbejárja a világot, és csak egyetlen hátizsákot visz magával, amelyben a hely legnagyobb részét a magnókazetták és/vagy a sminkeszközök foglalják el.

Két tinédzser papája


BÁRCSAK TUDTAM VOLNA…

27    … hogy a szülések után legalább egy évig fokozottan érzékeny leszek. Ezekben az időszakokban rettenetesen megviselt, és könnyeket csalt a szemembe minden, gyerekkel kapcsolatos kegyetlenkedésről, balesetről szóló tudósítás és általában véve minden szomorú hír. Szerencsére ezt a bánatot remekül ellensúlyozták az olyan apró dolgok, mint például a babám mosolya és az a gyönyörűség, amikor nézhettem, hogyan alszik.

Háromgyermekes anyuka


BÁRCSAK TUDTAM VOLNA…

28    … hogy aki kétszintes házban lakik, az jobban teszi, ha az emeleten és a földszinten is tart egy teljes pelenkacserélő készletet (pelenka, törlőkendő, krémek). Így rengeteg energiát meg lehet takarítani.

Egy nyolc hónapos baba mamája


BÁRCSAK TUDTAM VOLNA…

29    … hogy már a legelején ki kellett volna derítenem, létezik-e a környéken KBF, vagyis "kölcsönös babafelügyelő" klub, ahol a szülők felváltva vigyáznak egymás gyerekeire. Aki nem talál ilyet a lakhelyén, gondolhat egy merészet, és megszervezheti. Általában az is elég, ha az újságos bódéjára kiragasztunk egy hirdetést. A segítség kölcsönös, ezért nem kerül pénzbe, de az egészben az a legjobb, hogy tudjuk, olyasvalaki vigyáz a kicsinkre, akinek szintén van gyereke, így tisztában van azzal, mit kell csinálnia.

Kétgyermekes anyuka


BÁRCSAK TUDTAM VOLNA…

30    … hogy hatalmas a kínálat a használt babaruhákból és gyerekholmikból, és a legtöbb cikket az eredeti ár töredékéért be lehet szerezni. Érdemes figyelemmel kísérni a különböző szervezetek által rendezett vásárokat meg az újsághirdetéseket. A gyerekek olyan gyorsan kinövik a ruhájukat, hogy rengeteg pénzt megtakaríthatunk, ha használt holmikat veszünk nekik.

Háromgyermekes apuka


BÁRCSAK TUDTAM VOLNA…

31    … hogy az első gyermek születése után, az anyaság első napjaiban a szoptatás milyen sok fáradsággal, csalódással, fájdalommal és bizonytalansággal jár együtt. A szakértők és a tanácsadók szerint minden nő képes szoptatni, csak akarnia kell. Én is elhittem ezt, és talán éppen ezért volt olyan nehéz a dolog; emiatt éreztem alkalmatlannak magam az egészre. Amikor nem sikerült úgy, ahogy kellett volna, azzal vigasztaltam magam, hogy talán nem bennem van a hiba, talán a gyereknek is meg kell tanulnia, mit csináljon. Aztán egyszer csak minden összejött, és őszintén mondom, megérte a kínlódást.
Azt is jó lett volna tudni, hogy nem jó, ha a szülés után megengedem, hogy elvigyék a babámat. A második gyerekemet már az első naptól kezdve én szoptattam, így később minden sokkal könnyebben ment.

Két kisbaba anyukája


BÁRCSAK TUDTAM VOLNA…

32    … hogy a hányásra hajlamos csecsemők remekül céloznak. Teljesen mindegy, milyen testhelyzetben vannak, amikor erőt vesz rajtuk a rosszullét, mindig telibe találnak. Rájöttem, hogy a lehányt pulcsit úgy lehet a legkevesebb gonddal levenni, ha előtte egy sálat tekerek a fejemre és az arcomra.

Egy tizennyolc hónapos baba mamája


BÁRCSAK TUDTAM VOLNA…

33    … hogy mekkorát tévedtem, amikor a terhesség előtt elképzeltem, hogy fogok kinézni szülés után. Mielőtt a fiam megszületett, mindig úgy gondoltam, hogy szabadidőruhában és edzőcipőben fogok járni, ezzel is jelezve, milyen hallatlan energiám van, és mekkora lendülettel vetem bele magam az anyai teendők elvégzésébe. A valóság azonban más: még délben is egy régi, kopott, különböző gyanús foltokkal teli otthonkában támolygok a lakásban. Az anyaság egyik jellemzője, hogy a vágyak sokszor nem válnak valóra.

Kétéves gyermek mamája


BÁRCSAK TUDTAM VOLNA…

34    … hogy a gyerek megszületése után irtózni fogok a repüléstől. Azelőtt sohasem fordult elő ilyen. Furcsa ez az egész… Valójában nem is magamat féltem, inkább az borzaszt el, hogy olyasmi történik vele, ami ellen semmit sem tehetek.

Egyéves gyermek papája


BÁRCSAK TUDTAM VOLNA…

35    … hogy milyen csodálatosak tudnak lenni az egészen kis dolgok. Vannak pillanatok, amikor rám mosolyog azzal a kis fogatlan szájával, és rám néz azzal a csillogó kis szemével. Ilyenkor elfelejtem, milyen fáradt, mennyire letört vagyok, és hogy mennyi kínlódással jár ez az egész. Beragyogja az életemet. Sohasem hittem volna, hogy egyszer ilyesmit fogok érezni!

Egy hat hónapos baba apukája


BÁRCSAK TUDTAM VOLNA…

36    … hogy milyen gyorsan meg lehet tanulni, hogyan kell felismerni a különböző sírásfajtákat. Fájdalom, düh, éhség, unalom, kényelmetlenség, fáradtság – mindegyikhez más és más hang társul.

Egy pici baba mamája


BÁRCSAK TUDTAM VOLNA…

37    … hogy a babákat csak akkor lehet lefektetni, ha előtte sikerült annyira lecsillapítanunk és ellazítanunk őket, hogy nyugodtan várják az álom érkezését. Butaság azzal próbálkozni, hogy elalvás előtt fizikailag kifárasszuk a gyerekeket. A szeleburdi, mozgást igénylő játékoktól izgalomba jönnek, kis vadócokká változnak. Amikor jól felpörögnek, egyszerűen képtelenség ágyba dugni őket.

Kétgyermekes anyuka


BÁRCSAK TUDTAM VOLNA…

38    … hogy mi az igazság. Az anyám azt mondta, a babák csak alszanak és esznek. Hazudott. A babák nem csupán alszanak és esznek. Én elhittem ezt, és ezért elkövettem azt a hibát, hogy hatéves koráig szinte minden éjszakára beeresztettem gyermekemet a hitvesi ágyba. Kész csoda, hogy össze tudtuk hozni a második fiunkat.

Kétgyermekes anya


BÁRCSAK TUDTAM VOLNA…

39    … hogy milyen mellőzöttnek és feleslegesnek fogom érezni magam a gyerek születését követő első hat hónapban. Ebben az időszakban egyedül a páromnak volt kapcsolata vele, mert ő etette. Én csak a fürdetésben és a pelenkacserélésben vehettem részt. A gyerekből csak annyit láttam, hogy eszik, sír és kakil. Aztán, úgy körülbelül hat hónapos korában, kezdett engem is észrevenni. Ez volt a fordulópont. Akkor vált a fiammá, amikor először rám mosolygott.

Egy pici fiú papája


BÁRCSAK TUDTAM VOLNA…

40    … hogy ahogy növekszik, a gyerek számára nagyon fontos a folytonosság, különösen az oviban és az elemi iskolában. Ha van legalább egy barátja, aki végig ugyanabba a csoportba jár, mint ő, sokkal kisebb a valószínűsége annak, hogy verekedős lesz, vagy esetleg rajta zsarnokoskodnának a többiek.

Kétgyermekes anyuka


BÁRCSAK TUDTAM VOLNA…

41    … hogyan kell megoldani a zajjal kapcsolatos problémákat. Sokáig csak lábujjhegyen mertünk járkálni a lakásban, miután lefektettük a gyereket; még arra is vigyáztunk, hogy a parketta ne recsegjen a talpunk alatt, mert féltünk, hogy felébred a hangra. A kérdést végül úgy oldottuk meg, hogy "zajellenállóvá" változtattuk a kislányunkat. Az ágya mellé egy kis rádiót tettünk. Először egészen halkan szólt, azután – amikor már megszokta a háttérzajt – fokozatosan növeltük a hangerőt. Most már ott tartunk, hogy a gyerek egy atomrobbanást is átaludna.

Egy kétéves gyerek papája


BÁRCSAK TUDTAM VOLNA…

42    … hogy a gyerek a kocsi hátsó ülésén alszik el a leghamarabb. Apakorom kezdetének egyik legelevenebb emléke az, hogy éjszakánként céltalanul autózgattam a városban, arra várva, hogy a kicsi végre elszundítson.

Kétgyermekes apuka


BÁRCSAK TUDTAM VOLNA…

43    … hogy célszerű krémszínű ruhákat hordanom. Aki teheti, minden fekete holmiját cserélje le krémszínűre. Ezeken nem olyan feltűnőek a büfifoltok.

Háromgyermekes mama


BÁRCSAK TUDTAM VOLNA…

44    … hogy a gyermek születése milyen megvilágosodást hoz magával. Van egy japán mondás: "Ha gyermeked születik, az olyan, mintha kitárulna előtted egy ablak, ami addig nem létezett." Én pontosan ezt éreztem. Apaságom első éve a feleszmélés kora volt számomra. Azon a bizonyos ablakon keresztül megláthattam egy addig ismeretlen tájat.

Egy kétéves gyermek apukája


BÁRCSAK TUDTAM VOLNA…

45    … hogy addig menjünk nyaralni, amíg a baba még valóban baba. Kétéves kor előtt a legtöbb szálláshelyen nem kell külön fizetni a gyerekért. Addig használjuk ki a potyázás lehetőségét, amíg lehet!

Egy négyéves gyerkőc mamája


BÁRCSAK TUDTAM VOLNA…

46    … hogy amikor elfogy otthon a babakajakonzerv, vész esetén nagy hirtelenjében reszelt almából és babapiskótából elsőrendű és finom ebédet lehet készíteni a kicsinek.

Elsőéves anyuka


BÁRCSAK TUDTAM VOLNA…

47    … hogy létfontosságú, hogy mindig hatalmas készletünk legyen otthon a babakajakonzervekből. Minél hamarabb sikerül rájönnünk, a kicsi mit szeret, annál több fröcskölést és köpködést úszhatunk meg. Az etetésnél a türelem és a nyugalom a legfontosabb. Az én gyerekeim akkor ettek a legtöbbet, amikor az ölemben ültek, és nem az etetőszékükben. Igaz, így én is mindig maszatos lettem, de nem volt más megoldás, mert a babáim menetrendszerűen kibüfizték az ételt, amikor az étkezés végén kivettem őket a székből.

Három gyerkőc mamája


BÁRCSAK TUDTAM VOLNA…

48 … hogy az etetés jó játék lehet. Számtalan kudarcba fulladt próbálkozás után, amikor a lányom szinte semmit sem evett, feltaláltam a varázskanalat. A kislányom elé tartom az étellel tele kanalat, azután elfordulok, mintha hirtelen máshová figyelnék. Amikor a kanál valamilyen csoda folytán kiürül, úgy teszek, mintha meghökkennék, és nem érteném, mi történt; mintha azt hinném, hogy egy varázskanál van a kezemben. A kislányom azt hiszi, hogy sikerült átejtenie. Nem unja meg a játékot, és a végén mindent szépen megeszik.

Egy hét hónapos baba anyukája


BÁRCSAK TUDTAM VOLNA…

49    … hogy a lányom növekedésével egyenes arányban egyre nehezebbé válik a bevásárlás. Még csak ovis korú, de már a harmadik "hogyan viselkedjünk az élelmiszerboltban" korszaknál tartunk.
Az első korszakban a mellemre kötve, "kenguru"-ban vittem magammal. Ekkor még nem törődött azzal, hogy hol van, és ez remek volt.
A második akkor kezdődött, amikor kezdte észrevenni a környezetét. Mindenre rácsodálkozott, és boldog volt, hogy ott lehet velem.
Most a harmadikban vagyunk:
– Már megint a közértbe kell menni? Lássuk, hány konzervdobozt tudok lerántani a polcról úgy, hogy a bevásárlókocsiban ülök! Ha nem engeded, olyat visítok, hogy összedől az egész kóceráj!
Odáig jutottunk, hogy amint belépünk az áruházba, gyorsan adok a lányomnak valamit, ami lehetőleg nagy, ragacsos, ártalmas az egészségre, de mindenképpen rágcsálható. Ilyenkor az sem érdekel, ha sorra kipotyognak a fogai a fagyasztott borsótól…

Egy hároméves baba mamája


BÁRCSAK TUDTAM VOLNA…

50    … hogy kész kálvária, míg megtaláljuk a nekünk megfelelő ovit vagy gyerekmegőrzőt. Lejártam a lábam, hogy lehetőleg a környékünkön rábukkanjak az eszményi "csodakuckóra", ahol a gyerekeim szép környezetben lehetnek, és jól fogják érezni magukat. Amelyik első ránézésre megfelelő lett volna, az méregdrága magánovi volt. A gyerekeimnek sem tetszett: a főnéniről azt hitték, hogy azonos a Jancsi és Juliska mese boszijával. Aztán a közértben hallottam egy oviról, ami ugyan külsőre nem olyan, amilyet elképzeltem, de "tündérnénik" dolgoznak benne.
Jó tanács az óvodát keresőknek: nyitott füllel járj vásárolni!

Kétgyermekes anyuka


BÁRCSAK TUDTAM VOLNA…

51 … hogy hasznos, ha az ember a kisbabák és a totyogósok apróbb ruhadarabjainak zoknik és hasonlók – mosásához beszerez egy hálószatyrot. A szabadon hagyott apró ruhácskák ugyanis hajlamosak becsusszanni a mosógép forgódobja mellé. Ha ez előfordul, a gép napokra használhatatlanná válik, és a megjavítása is elég költséges mulatság.

Háromgyermekes anyuka


BÁRCSAK TUDTAM VOLNA…

52    … hogy a gyerekek nem hajlandóak meginni a sima csapvizet. Beletelt egy időbe, míg rájöttem a megoldásra: a vizet üres coca-colás üvegekbe töltöttem. Szerencsére elhitték, hogy tényleg üdítőt isznak.

Kétgyermekes anya


BÁRCSAK TUDTAM VOLNA…

53    … hogy a konyhában éppen úgy szükségem lesz a képző-, mint a szakácsművészeti ismeretekre. Az iskolai rajzórákon reménytelen esetnek számítottam, ám annak érdekében, hogy megetessem a kislányaimat, profi lettem a tányérokra rajzolt képek elkészítésében. A krumplipüréből pillanatok alatt arc lett, a kolbászból orr, a borsóból szem, a főtt répából haj. Na, ezen tegyenek túl a neoavantgárd művészek!

Kétgyermekes apuka


BÁRCSAK TUDTAM VOLNA…

54    … hogy cselhez kell folyamodnom, ha azt akarom, hogy a gyerekeim megegyék a gyümölcsöt. Adtam nekik egy-egy doboz csokis pudingot, kanalat viszont nem kaptak. Ha meg akarták enni a finomságot, az előre odakészített gyümölcsszeletekkel kellett kimeregetniük.

Egy ikerpár mamája


BÁRCSAK TUDTAM VOLNA…

55    … hogy az embernek, ha boldogulni akar az ovis korúakkal, igencsak ismernie kell a pszichológiai trükköket. Hároméves kislányom éhesen jött oda hozzám, és csirkét követelt ebédre. Persze nem volt otthon egy árva csirkecomb sem, aznap halat akartam adni neki. Éppen akkor sütöttem a halszeleteket, amikor kijött a konyhába.
– Rendben, kapsz csirkét – mondtam –, de meg kell várnod, míg kiveszem a nagyi különleges halszeleteit a sütőből… Különben jó, hogy inkább csirkét kérsz, a nagyi úgyis azt mondta, neked úgysem jutna ebből a különleges halból.
Nem nehéz elképzelni, hogy ezek után mit akart enni a lányom.

Egy ovis gyerkőc mamája


BÁRCSAK TUDTAM VOLNA…

56    … hogy amikor a gyerek nyűgösködni kezd, a szülő pedig a türelme végére ér, a legjobb azonnal elmenni hazulról. Előfordult már néhányszor, hogy a fiam szünet nélkül bömbölt, az időjárás pedig egyszerűen pocsék volt. Ilyenkor jól bebugyoláltam, és bátran kimentem a szélbe, esőbe, viharba. A babakocsis tolizás mindig megnyugtatta. Még mindig jobb bőrig ázni, csontig fázni, mint idegileg összeroppanni…

Egy kétéves gyermek anyukája


BÁRCSAK TUDTAM VOLNA…

57    … hogy tilos megengedni a gyereknek, hogy a lakáskulccsal játsszon. Még akkor is, ha mindent meg akarunk tenni annak érdekében, hogy jól érezze magát. Aki egyszer már felforgatta a lakást, és csak véletlenül, a szemeteskosár alján találta meg a kulcsokat, pontosan tudja, miért ilyen fontos ez az apróság.

Kétgyermekes anya


BÁRCSAK TUDTAM VOLNA…

58    … hogy az iskolakezdés ilyen nehéz dolog – különösen ami az első napot illeti. Nem is tudom, melyikünk szenvedett jobban, amikor otthagytam a suliban: én vagy kicsinosított, tisztára sikált fiam, aki készen állt rá, hogy besétáljon az oroszlán barlangjába. Egész délelőtt arra vártam, hogy végre hazaérjen. Az a nap volt a leghosszabb az életemben.

Kétgyermekes anyuka


BÁRCSAK TUDTAM VOLNA…

59    … hogy mennyire tévesek az élelmiszerekkel kapcsolatos feltételezéseim. El sem tudom képzelni, mi lenne velem az előre panírozott halrudacskák nélkül! A fiaim egyszerűen imádják, főleg akkor, ha tocsog a ketchuptan. Amikor először megláttam, milyen könnyű kielégíteni az igényeiket, azonnal elfelejtettem mindent, amit addig a házilag összepepecselt, megfelelő tápértékű ételekről gondoltam.

Két fiú anyukája


BÁRCSAK TUDTAM VOLNA…

60    … hogy olyan hűtőszekrényt kell venni, amiben a polcok szemmagasságban helyezkednek el. Nem csak azért van szükség ilyenre, hogy ne fájduljon meg a hátunk. Az sem árt, ha a beépített lámpa fénye elég erős. A gyerekeknek ugyanis megvan az a "jó" szokásuk, hogy belekóstolnak az ételekbe, és ami nem ízlik nekik, azt visszagyömöszölik a hűtő legalsó polcának legsötétebb sarkába. Az 1992-es évjáratú csokis linzerek és a tavalyi szülinapi zsúrról megmaradt húspogácsa nem csupán az egészségre, de a szaglószervekre is rettenetesen ártalmas.

Háromgyermekes mama


BÁRCSAK TUDTAM VOLNA…

61    … hogy a kettő-négy éves gyerekeknek célszerű tépőzáras cipőt venni. A kicsi ezt egyedül is fel és le tudja húzni. Rohanós reggeleken ezzel is meg lehet spórolni egy kis időt.

Kétgyermekes apuka


BÁRCSAK TUDTAM VOLNA…

62    … hogy ha valami mozog, nyílik vagy esetleg csúszik, célszerű gyerekbiztos zárat szerelni rá.

Egy totyogós papája


BÁRCSAK TUDTAM VOLNA…

63    … hogy óriási hiba szőnyeget tenni a fürdőszobába. Két fiam van, az egyik hat-, a másik négyéves. Mellettük megtanultam, hogy a kisfiúk képtelenek célba találni a WC-be. A művelet nagyon bonyolult lehet, mert a "lövedék" nagyja mindig a szőnyegen köt ki.

Kétgyermekes anya


BÁRCSAK TUDTAM VOLNA…

64    … hogy a gyerekruhák 99 százaléka két mérettel kisebb lesz centrifugálás után. Az ember megveszi a centrifugát, mert könnyebbé akarja tenni a háztartási munkát, aztán rá kell döbbennie, hogy tulajdonképpen semmit sem tehet bele.

Háromgyermekes anya


BÁRCSAK TUDTAM VOLNA…

65    … hogy a gyereknek egyetlen pólót, pizsamát, papucsot, iskolatáskát vagy zoknit sem lehet venni, amin nem díszeleg valamelyik szupersztár maci, süni, mókus (vagy valamelyik Disney-rajzfilm szereplőgárdájának) képe. Lehet, hogy te ki nem állhatod ezeket a figurákat, ám a gyerekek egy bizonyos korban egyszerűen nem hajlandóak nélkülük mutatkozni.

Kétgyermekes anyuka


BÁRCSAK TUDTAM VOLNA…

66    … hogy a gyerekek már egész kicsi korban hajlamosak a sértődésre. Meglepetten tapasztaltam, hogy a fiúknál rosszabb lehet a helyzet, mint a lányoknál. Azért nem kell elkeseredni; szerintem jobb, ha duzzognak, mint ha kérges szívű minimachókként rohangásznak, és eljátsszák, hogy semmi sem érdekli őket. (Sajnos, várható, hogy előbb-utóbb mégis ezt fogják tenni.)

Háromgyermekes anya


BÁRCSAK TUDTAM VOLNA…

67    … hogy miután apa leszek, meg fog változni kapcsolatom a saját szüleimmel. Teljesen más szemmel néztem rájuk. Sohasem felejtem el azt a pillanatot, amikor az apám segített felállni a kislányomnak. Milyen féltőn csinálta! Akkor csak az unokája létezett számára. Megható volt…

Két gyermek apukája


BÁRCSAK TUDTAM VOLNA…

68    … hogy a gyerek társaságában való sétálgatás gyakran azonos a különböző illemhelyek közötti száguldozással. Életem egyik legrosszabb napja az volt, amikor zuhogó esőben le kellett szállnunk a buszról, hogy az akkor hároméves kislányom elvégezhesse nagyon sürgőssé vált dolgát. Azután ott kellett áznunk, míg megjött a következő busz. Valahányszor meglátom azt a bizonyos helyet, mindig felötlik bennem a kérdés: tényleg nem tudta volna visszatartani egy kicsit?

Egy hatéves gyerkőc papája


BÁRCSAK TUDTAM VOLNA…

69    … hogy ha két gyerek van a családban, elkerülhetetlen, hogy veszekedjenek egymással.
– Elvette a játékomat!
– Bántott!
Aztán máris egymásnak ugranak. Egy különösen kétségbeejtő napon rájöttem a megoldásra. Mindkét gyerkőcöt bezártam a WC-be, és csak akkor eresztettem ki őket, amikor békét kötöttek.

Kétgyermekes apa


BÁRCSAK TUDTAM VOLNA…

70    … hogy milyen nehéz rábukkanni az arany középútra, amikor az igazságnak megfelelő válaszokat akarunk adni a gyerek kérdéseire, de úgy, hogy közben ne rakjuk a vállára a felnőttek életének minden terhét. Időnként sikerül megtalálnunk a helyes megoldást, néha viszont nem. De legalább próbálkozzunk!

Háromgyermekes szülők


BÁRCSAK TUDTAM VOLNA…

71    … hogy az autós kirándulások milyen fárasztóak lehetnek. Te hány telefonfülkét, birkát, benzinkutat és piros autót tudsz megszámolni? Sokkal könnyebb a helyzet, ha a pici gyerekkel éjszaka utazunk – hamar elalszik, ráadásul a forgalom is kisebb.

Kétgyermekes szülők


BÁRCSAK TUDTAM VOLNA…

72    … hogy a fiatal szülőknek meg kellene érteniük, milyen hosszú távú előnyei vannak annak, ha alkalmat adnak a nagyszülőknek és másoknak arra, hogy kiépítsék a kapcsolatot a gyerekkel. Eleinte én is rosszul álltam hozzá a kérdéshez: valahányszor a nagyiéknál hagytam a gyerkőceimet, mellékeltem hozzájuk egy hosszú használati utasítást. Semmi édesség. Ne hagyják, hogy ész nélkül rohangásszanak a házban. Semmi kényeztetés. Nyugodtan mentünk a dolgunkra, de amikor éjfél körül visszaértünk, azt láttuk, hogy a nagyszülők és unokáik az ágyban heverésznek, a régi vakációkról készült diákat nézegetve. A szoba tele csokipapírokkal, sütivel, üdítősüvegekkel, széthajigált ruhákkal és játékszerekkel. Dühösek voltunk. Rosszul tettük. A nagypapi és a nagymami kialakította saját kapcsolatát az unokákkal. Ez a kapcsolat – amely a mi szemünk láttára sohasem fejlődhetett volna ki – a mai napig nagyon erős.

Két tinédzser mamája


BÁRCSAK TUDTAM VOLNA…

73    … hogy milyen problémákat okozhat a televízió. Az lett volna a legjobb, ha karácsony előtt pár hónappal dobozba teszem, és elzárom valahová. Így elkerülhető lett volna, hogy a gyerekeim egyfolytában a reklámokban bemutatott játékokért könyörögjenek, és talán nekem sem lett volna bűntudatom, hogy már megint nem a legújabb, szellemi fejlődést segítő csodákat vettem meg.

Kétgyermekes anyuka


BÁRCSAK TUDTAM VOLNA…

74    … hogy a tv nagylelkű ajándékozó is lehet: időnként meglepi a szülőket az egyedüllét értékes perceivel. Vannak olyan napok, amikor egyszerűen nem érdekel, hogy korhatáros-e a film, amit a srácaim néznek. Amíg a készülék előtt ülnek, szakíthatok időt arra, hogy elmenjek a WC-re, telefonáljak egyet, vagy szép nyugodtan megigyak egy csésze kávét.

Két gyermek mamája


BÁRCSAK TUDTAM VOLNA…

75    … hogy a legszörnyűbb kínok egyike az, amit akkor érzek, amikor a gyerekeim megbetegszenek. Ilyenkor tehetetlen vagyok, és bármit elkövetnék ezért, hogy helyet cserélhessek velük. Soha nem felejtem el, milyen rettenetes volt, amikor az akkor tízéves lányom kórházba került. Még most is kiráz a hideg, ha erre gondolok.

Háromgyermekes apuka


BÁRCSAK TUDTAM VOLNA…

76    … hogy a gyerekek jelenlétében kerülni kell minden negatív jelző használatát. A "dagadt", a "töpszli", a "pulykatojás" és a "malacpofa" szavak önmagukban véve nem durvák, esetleg viccesek és találóak, de én sajnos már tudom, milyen gubanc lehet abból, ha a gyerkőcök nem a megfelelő helyen és időben mondják ki ezeket.

Kétgyermekes apa


BÁRCSAK TUDTAM VOLNA…

77    … hogy a szülők napról napra egyre kétségbeesettebben vágynak egy kis nyugalomra. Mi már ott tartunk, hogy időnként azzal a gondolattal játszadozunk, egy reggel elzavarjuk a srácokat a suliba, azután szép csendben elköltözünk otthonról…

Háromgyermekes apa


BÁRCSAK TUDTAM VOLNA…

78    … hogy a nyakunk köré fonódó két pici kar a legnagyobb bánatot is képes elűzni.

Egy hétéves gyermek mamája


BÁRCSAK TUDTAM VOLNA…

79    … hogy az a legjobb, ha készen vesszük a jelmezbáli kosztümöket. Felejtsd el a "csináljuk meg mi" megoldást! Szülőként elkövetett legnagyobb hibáink egyike az volt, hogy rábeszéltük hároméves Katánkat, hogy katicabogárként jelenjen meg a szomszéd gyerek jelmezes zsúrján. Piros harisnyát vett föl, fekete cipőcskét meg egy piros tornadresszt, amit hátul jól kitömtünk, hogy domborodjon. A "szárny"-ra fekete korongokat ragasztottunk. A csápokat két drótszálból készítettük; ezeket egy régi piros bugyihoz erősítettük. Amikor sor került a jelmezversenyre, Kata boldogan beállt a többiek mellé a sorba. Nem is volt semmi baj – egészen addig, amíg hátul valaki felkiáltott:
– Jé, annak a lánynak bugyi van a fején!
Elég kínos volt hazasomfordálni egy bömbölő katicabogárral. Jó darabig nem lehetett megvigasztalni. Katát olyan megrázkódtatás érte, hogy azóta sem tűrjük meg a katicabogarakat a kertünkben – inkább elviseljük a levéltetveket.

Kétgyermekes apuka


BÁRCSAK TUDTAM VOLNA…

80    … hogy amikor új helyre költözünk, célszerű olyan lakást választani, ami közel van valamelyik elsősegélyhelyhez vagy legalábbis a buszhoz, ami odavisz. Az embernek, mielőtt gyereke születik, eszébe sem jut, milyen sokat számít, hogy szükség esetén mennyi idő alatt teszi meg ezt az utat.

Háromgyermekes anya


BÁRCSAK TUDTAM VOLNA…

81    … hogy milyen fontos megtanulni nemet mondani. Nemcsak a gyerekeknek (magától értetődik, hogy ezt is meg kell tanulni), hanem például az ovis vagy iskolás szülői munkaközösségben, vagy olyan helyen, ahol önkéntes társadalmi munkát kell vállalni. Aki még nem próbálta, nem is tudhatja, mit jelent megszervezni a Télapó-ünnepséget, karácsonyi ajándékozást, a farsangi bulin a büfét vagy egy csoportos kirándulást. Amikor a szülői értekezleteken el kell vállalni valamilyen feladatot, az a leghelyesebb, ha üveges szemmel, mereven nézünk magunk elé, és megvárjuk, míg mások jelentkeznek helyettünk.

Két gyermek mamája


BÁRCSAK TUDTAM VOLNA…

82    … hogy az, amit a gyerek mond, a legtöbb esetben nem tűnik fontosnak. A szülő elhitetheti a kicsivel, hogy figyel rá – elég, ha időnként visszakérdez (Igazán?), vagy felkiált (Ne mondd! Tényleg?) –, ám nagyon fontos, hogy legyen a napnak olyan szaka, amikor tényleg odafigyel. Mi hetente egyszer, péntek esténként vacsoránál egy kis játékot játszunk. (Bárcsak hamarabb elkezdtük volna! Mondjuk akkor, amikor a legnagyobb gyerekünk megtanult beszélni.) Mindegyikünk elmondja, hogy azon a napon milyen érdekes dolog történt vele. A család többi tagja kérdéseket tehet fel a mesélőnek, de a soron következő személy csak akkor kapja meg a szót, ha az előző befejezte a mondókáját. Három lányunk – tíz-, nyolc- és négyévesek – imádja ezt a beszámolósdit, bár a legkisebb néha türelmetlenkedik, hogy mikor szólalhat már meg.
Abban bízunk, hogy ezzel a játékkal rászoktathatjuk a gyerekeket a kommunikációra. Reméljük, ha egyszer megszeretik a beszélgetősdit, sohasem mondanak majd le róla.

Háromgyermekes szülők


BÁRCSAK TUDTAM VOLNA…

83    … hogy a manapság érvényes okoskodó elméletekkel ellentétben a gyerekeknek rengeteget kellene tévézniük, méghozzá a lehető legnagyobb hangerővel. A cél elérése érdekében az erőszaktól sem szabadna visszariadnunk. Ébresszük fel őket, ha véletlenül elalszanak a képernyő előtt. Ne fogadjunk el kifogásokat a tévézés elbliccelésére; ügyet se vessünk arra, ha esetleg WC-re vagy iskolába akarnak menni, ha enni szeretnének valamit. Éjjelnappal tartsuk őket a készülék előtt. Csak így érhetjük el, hogy életük későbbi szakaszában értékeljék a könyveket.

Három gyermek apukája


BÁRCSAK TUDTAM VOLNA…

84    … hogy a tisztaság a gyerekektől éppen olyan idegen, mint Maria Callastól az ívhegesztés.

Két tinédzser mamája


BÁRCSAK TUDTAM VOLNA…

85    … hogy minden gyermek életében eljön a pillanat, amikor éjjel-nappal ugyanazzal a kérdéssel bombázza szüleit:
– MIÉRT?
Tulajdonképpen teljesen mindegy, mit válaszolunk, mert újra meg fogja kérdezni.

Háromgyermekes anya


BÁRCSAK TUDTAM VOLNA…

86    … hogy miután éveken át boldogan segítettél a gyerekednek a leckében, egyszer csak eljön az a szörnyű pillanat, amikor hirtelen rádöbbensz, fogalmad sincs, miről van szó. A feladat túltesz minden képességeden. Ilyenkor három dolgot tehetsz: büszkén visszavonulsz, blöffölsz, vagy szabad óráidban titokban megpróbálod kiszámítani a megoldást.

Kétgyermekes apa


BÁRCSAK TUDTAM VOLNA…

87    … hogy amikor a gyerekek megtanulják, hogy a ruhákat le és fel lehet venni, az egész lakás az ő ruhatárukká változik. Teljesen hiábavaló emiatt szapulni őket. A megoldás egyszerű: össze kell gyűjteni a cuccokat, és kimosni mindet – a zsebükben felejtett apróságokkal együtt. Ezután ártatlan képpel kijelentheted:
– Azt hittem, szennyes…
Ha párszor kimosod a kedvenc pop- vagy sportsztárok fényképét, rend lesz.
A másik megoldás az, hogy összegyűjtöd a ruhákat, és az egész kupacot beszórod a gyerekszobába.

Kétgyermekes anya


BÁRCSAK TUDTAM VOLNA…

88    … hogy a mosogatást meg a használt tányérok és evőeszközök konyhába szállítását általában mindenki az anya feladatának tartja. A probléma megoldása a következő: szedd össze a házban fellelhető tálcákat, pakold tele mindet koszos tányérokkal, vidd a gyerekszobába, építs belőlük tornyot, azután zárd be mellé a gyereket. A célzást mindenki megérti majd, és ezután a srácaid segíteni fognak a mosogatásban. Legalább egy hétig.

Háromgyermekes anya


BÁRCSAK TUDTAM VOLNA…

89    … hogy az olyan kérdésekre, mint a "mi van enni?" és a "miért?" nem létezik kielégítő válasz. Különösen igaz ez akkor, amikor az ember két fiúval él együtt, és az egyik hét-, a másik pedig tizenöt éves. Megértő, törődő, toleráns szülőknek tartjuk magunkat, és számtalan pontos, kimerítőnek tartott válasszal szolgálunk a kérdésekre, ám a jelek szerint egyik sem elég kielégítő. Azt hiszem, ez a két kérdés a gyerekek világában éppen olyannak számít, mint a felnőttekében a "van-e isten?" dilemma.

Kétgyermekes apa


BÁRCSAK TUDTAM VOLNA…

90    … hogy az a leghelyesebb, ha a gyerekeket úgy irányítjuk, hogy ugyanaz legyen a hobbijuk. Ha ezt tettem volna, most nem kellene dzsúdóra vinnem az egyiket, és még ugyanazon a délután a város másik végére fuvarozni a másikat.

Kétgyermekes anyuka


BÁRCSAK TUDTAM VOLNA…

91    … hogy tinédzsernek lenni kemény dolog. Amikor a gyerekeim ebbe a korba értek, megpróbáltam felidézni azokat a szörnyűségeket, amiket én tettem, vagy akartam tenni, amikor tini voltam. Ez sem segített valami sokat.
Az ember egyfolytában aggódik a gyerekeiért, akik egyre több terhet vállalnak magukra úgy, hogy közben fogalmuk sincs arról, hogy bírhatják el ezeket. Felnőttnek látszanak, ám belül még gyerekek. Lázadoznak, de közben még mindig szükségük van szüleik elismerésére. Ráadásul száguldozni kezdenek a hormonjaik, és számtalan új élményben van részük. Az is előfordulhat, hogy a szülők úgy érzik, nem szeretik igazán megváltozott csemetéiket.
A tinikor? Szerintem mindenki megszenvedi, míg a gyerek túljut rajta.

Kétgyermekes mama


BÁRCSAK TUDTAM VOLNA…

92    … hogy a gyerekek nagyon hamar felnőnek, és maguk is felnőttek lesznek. Amikor ez bekövetkezik, a szülőnek nem szabad megfeledkeznie arról, hogy a gyerekek születésük pillanatától fogva önálló személyiségek voltak. Olyan független emberi lények, akikkel törődnünk kellett, és akik talán egészen másképpen szemlélik az életet, mint mi. A szülő nem vehet részt mindenben, amit a gyerek csinál; a gyerek nem a szülő tulajdona. Előfordulhat, hogy a szülei barátja marad. Ez csodálatos dolog.

Háromgyermekes apuka


BÁRCSAK TUDTAM VOLNA…

93    … hogy minden tinédzser süket, és azt hiszi, hogy szülei imádják a technót meg a rapet. A megadecibelek ellen is létezik fegyver. Az én trükköm az, hogy időnként közlöm a fiammal, nemrég telefonált a barátnője.
– Szóltam neked, de valószínűleg nem hallottad.
A másik megoldás az elszánt porszívózás Vivaldi teljes hangerővel lejátszott muzsikájára.

Egy nagy fiú mamája


BÁRCSAK TUDTAM VOLNA…

94    … hogy a gyerekeim egyszerűen nem fognak megérteni bizonyos dolgokat. Lehet, hogy külsőre tényleg olyan vagyok, mint a Megadeath dobosának idősebb kiadása, de ettől még nem kötelező ismernem a pasas magánéletének részleteit.

Háromgyermekes apa


BÁRCSAK TUDTAM VOLNA…

95    … hogy a "felnőtt" jelző akkor illik rá a gyerekre, amikor először megkérdezi:
– Mit szeretnél inni, apa?
Erre persze várni kell egy ideig, a csemete talán már harminc is elmúlik, mire bekövetkezik a dolog, de olyan varázsszavak ezek, amelyeket az ember nem felejt el, amíg él.

Négy gyermek papája


BÁRCSAK TUDTAM VOLNA…

96    … hogy amikor a gyerek eléri a kamaszkort, úgy érezzük, egy időre elveszítettük. Ez nagyon fájdalmas. Ilyenkor átvirrasztjuk az éjszakát, arra várva, hogy a "kicsi" hazaérjen végre. Közben tudjuk, ha szóvá tesszük neki a dolgot, nagyon valószínű, hogy valami mogorva választ kapunk. Önállóságra vágyik, mégis szüksége van arra, hogy meghúzzunk az életében bizonyos határvonalakat, mert ebből látja, hogy törődünk vele, sokat számít nekünk. A szülők számára nagyon nehéz megtalálni az arany középutat, és nagyon könnyű felborítani a kényes egyensúlyt.

Kétgyermekes anyuka


BÁRCSAK TUDTAM VOLNA…

97    … hogy kizárólag a tizenhárom éves lányok tudják, mi a szerelem.

Háromgyermekes anya


BÁRCSAK TUDTAM VOLNA…

98    … hogy ha a házból eltűnnek a bögrék, csak egy helyen lehetnek: a gyerekeim ágya alatt penészednek.

Két tinédzser mamája


BÁRCSAK TUDTAM VOLNA…

99    … hogy nem szabad kimondani:
– Egy-két pattanástól még nem dől össze a világ.
A fiúkkal kapcsolatban pedig nem szabad kijelenteni:
– Nem csak egy hal van a folyóban.
Bárcsak soha ne mondtam volna ilyesmit!

Három nagylány anyukája


BÁRCSAK TUDTAM VOLNA…

100    … hogy nekem fogalmam sem lehet arcról, milyen a füves cigi.

Kétgyermekes apa


BÁRCSAK TUDTAM VOLNA…

101    … hogy burzsuj, reakciós kapitalista stb. leszek mindaddig, amíg nem nyitok neki betétszámlakönyvet.

Egy diák mamája